Cu siguranță că în concediu ți-ai permis să cedezi în față ispitelor culinare ori în față unor mici “vicii”, iar organismul tău trebuie să revină pe linia de plutire, atât în privința kilogramelor, cât și a sistemului imunitar.
Sistemul tău imunitar trebuie să fie mereu puternic, pentru a te proteja de boli. Chiar și atunci când nu este sezon rece apar diverse amenințări, cum este epidemia de coronavirus, iar menținerea imunității este extrem de importantă.
Pe lângă formarea unor obiceiuri sănătoase și constante, inclusiv somnul adecvat, prioritizarea exercițiilor fizice și utilizarea strategiilor de ameliorare a stresului, îți poți ajuta sistemul imunitar prin consumarea unor alimente bogate în nutrienți.
Și cum un sistem imunitar puternic nu se construiește de pe o zi pe alta, îți propunem să începi încă de pe acum să îl susții cu ajutorul alimentației.
Iată ce este recomandat să consumi, dacă vrei să fii protejat de boli în sezonul rece:
1. Pește gras și fructe de mare care conțin Omega-3
Acizii grași Omega-3 găsiți în unele tipuri de pești – cum ar fi somonul, sardinele, heringul și macroul – contribuie la îmbunătățirea funcționării celulelor imune. DHA, un tip de Omega-3, poate spori activitatea celulelor albe din sânge, ceea ce întărește și mai mult imunitatea. Acest lucru este susținut de un studiu care sugerează că acest efect nu este doar semnificativ, ci se întâmplă și destul de repede – în decurs de o săptămână, au descoperit cercetătorii.
2. Proteine sănătoase care susțin funcționarea celulelor albe din sânge
Institutul Național de Sănătate constată că zincul – un mineral abundent în carne – stridiile, păsările de curte, fructele de mare, carnea de vită și mielul – funcționează bine cu proteinele găsite în carne, pentru a întări sistemul imunitar. De fapt, anumite tipuri de celule imune, inclusiv celule albe din sânge, nu pot funcționa fără zinc, potrivit unui studiu din 2016.
Fie că îți iei proteinele din carne slabă sau din opțiuni vegane sau vegetariene, cum ar fi tempeh sau tofu, asigură-te că le consumi constant. Doza zilnică recomandată (sau cantitatea minimă necesară) pentru proteine este de 0,8 grame (g) per kilogram de greutate corporală.
3. Magneziul din ciocolata neagră poate întări anticorpii
Poate cea mai dulce surpriză din această listă? Ciocolata neagră care conține între 70 și 85% cacao vine cu aproximativ 65 de miligrame (mg) pe uncie, notează Departamentul Agriculturii din SUA. Valoarea zilnică recomandată de magneziu este de 420 mg, deci 1 oz oferă aproximativ 15% din necesar. Reține că este un răsfăț de care nu trebuie să abuzezi, deoarece este destul de calorică.
4. Citricele și verdețurile cu frunze oferă vitamina C, un nutrient cheie pentru imunitate
Alege alimentele care sunt pline de această vitamină. Alimentele cu vitamina C includ portocale, lămâi, căpșuni, afine, roșii, broccoli, verdețuri și ardei gras. Pentru a ajuta la păstrarea vitaminei C în alimente, savureaz-o crudă atunci când este posibil. Vitamina C este sensibilă la căldură, astfel încât gătitul poate reduce cantitatea de nutrienți pe care corpul o poate lua, potrivit unui articol publicat în aprilie 2018 în Food Science and Biotechnology.
5. Nucile și semințele furnizează vitamina E, seleniu și magneziu care susțin imunitatea
Pentru o gustare sățioasă, care este, de asemenea, un ajutor important pentru sistemul imunitar, apelează la o mână de nuci sau semințe. Nu numai că au magneziu, dar sunt și bogate în vitamina E, un antioxidant care a demonstrat că îmbunătățește capacitatea organismului de a lupta împotriva bacteriilor și virușilor.
Alte opțiuni sunt semințele de floarea-soarelui, migdalele și nucile pecan. Și acestea sunt versatile, deoarece le poți prăji pentru o gustare sau îți poți face propria făină de nuci de casă
6. Usturoiul și ceapa au proprietăți antivirale însemnate
Usturoiul are acel miros distinctiv din cauza compușilor de sulf, și, chiar dacă poate nu îți place aroma, reține că oferă beneficii protectoare sănătății și răspunsului imunitar. Asta pentru că atunci când usturoiul este zdrobit sau tocat, acesta produce alicină, lucru pe care cercetările anterioare l-au evidențiat pentru proprietățile sale antivirale și antibacteriene.
….