Cătina – cum se prepară, cum se consumă și ce beneficii are cătina cu miere

October 5, 2022
444 Views

 

Cătina este un arbust fructifer ce se regăsește în regiunile muntoase, dar și în zonele de nisip și pietriș, cu fructe care își păstrează proprietățile chiar dacă sunt păstrate în condiții de ger. Descoperă cum este indicat să consumi cătina și ce beneficii au fructele pentru organism .

Cătina, Hippophae Rhamnoides în denumirea științifică, este arbustul fructifer originar din Asia Centrală ce poate avea fructe de culoarea galben, roșu sau chiar alb. Arbustul ramificat poate crește în înălțime până la 6 metri, frunzele sunt de culoarea verde cenușie, iar fructele sunt verzi la început, iar când încep să se coacă devin galben portocaliu. Consumul de cătină este recomandat pentru tratarea și prevenirea mai multor tipuri de afecțiuni, deoarece este una dintre cele mai benefice plante medicinale pentru organism.

Cătină – compoziție
Fructele de cătină sunt bogate în vitamina C, A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6 și B9), dar și vitaminele E, K, P și F. De asemenea, cătina conține și microelemente precum calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier, acizi grași polinesaturați și carotenoide, beta caroten.

Fructele de cătină au un gust ușor acrișor, foarte puțin amărui și se culeg începând cu luna august și până la sfârșitul lunii octombrie. Cel mai indicat este să fie culese toamna cât mai târziu, atunci când fructele sunt foarte bine coapte.

Cătină proprietăți :
-Puternic antioxidant;
-Efect emolient;
-Imunostimulator;
-Vitaminizant;
-Antiinflamator;
-Depurativ;
-Cicatrizant;
-Citoprotector.

Cum se consumă cătina

…..

Sursă foto: Shutterstock.com

Leave A Comment