Piaţa asigurărilor din România a crescut cu 37% in primul semestru , la 8,76 miliarde lei

October 2, 2022
170 Views

Piaţa asigurărilor din România a crescut în primul semestru cu 37%, la aproximativ 8,76 miliarde lei, faţă de valoarea înregistrată în perioada similară a anului anterior, potrivit unui raport publicat marţi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

“Piaţa asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deţine o pondere de 83% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF”, se menţionează în raport.

Conform sursei citate, piaţa asigurărilor generale rămâne dominată de asigurările auto, astfel încât acestea reprezintă aproximativ 78% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale şi 65% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurări în primul semestru al acestui an.

Volumul primelor brute subscrise pentru segmentul asigurărilor de viaţă s-a aflat în semestrul I 2022 la un nivel de circa 1,5 miliarde lei, în creştere cu 11% faţă de perioada similară a anului anterior.

“Dinamica pozitivă a sectorului asigurărilor de viaţă a fost susţinută de creşterea cu circa 15% a subscrierilor pentru clasa C1 (Asigurări de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare). În ceea ce priveşte clasa C3 (Asigurări de viaţă şi anuităţi, legate de fonduri de investiţii), se constată o scădere cu 7% a volumului primelor brute subscrise în primele 6 luni ale anului 2022”, se menţionează în raport.

Totodată, asigurările de sănătate au continuat să înregistreze o dinamică pozitivă şi în semestrul I 2022, cu un volum al subscrierilor de aproximativ 376 milioane lei, în creştere cu aproximativ 32% faţă de semestrul I aferent anului precedent, deţinând o pondere de 4,30% în totalul primelor brute subscrise de societăţile autorizate şi reglementate de ASF.

“O vulnerabilitate a pieţei de asigurări din România rămâne gradul ridicat de concentrare atât din perspectiva expunerii faţă de principalele clase de asigurare, cât şi din punct de vedere al dimensiunii semnificative a cotelor de piaţă deţinute de un număr relativ mic de societăţi de asigurare. Deşi se observă o diminuare a gradului de concentrare pe piaţa RCA din România, primii doi asigurători continuă să deţină o cotă de piaţă semnificativă (circa 53%), însă în scădere faţă de perioada similară a anului anterior când primii doi asigurători deţineau o cotă de piaţă cumulată de peste 77%”, se mai spune în raport.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: