Consiliul Local al orașului  Huedin a refuzat să preia gratuit noua clădire cu destinație educațională din oraș care avea predare numai în limba maghiară.

September 1, 2022
230 Views

Consiliul Local al oașului  Huedin a refuzat să preia gratuit noua clădire cu destinație educațională din oraș. 

Primarul orașului Huedin, Mircea Morosan, a spus că aleșii nu au fost de acord să preia o grădiniță care are predare numai în limba maghiară. Această unitate de învățământ a fost ridicată cu fonduri de la Guvernul Maghiar, pe terenul Eparhiei Reformată din Ardeal.

E problema consilierilor și le-am spus ca eu sunt executiv și că ceea ce vor decide asta va fi. Am mai avut ședințe cu ei, ultima a fost aseară. Problema este că naționalismul există la Huedin, din păcate. 

Condiția finanțării acestui proiect de către Guvernul de la Budapesta a fost să fie numai grupe maghiare. Dacă nu a trecut proiectul, înseamnă că în acest an grădinița nu se va deschide”, a spus primarul Moroșan.

Toți copiii sunt egali în fața bugetului local”!, acesta este mesajul PSD, transmis factorilor politici și Bisericii Reformate din Huedin, de către președinta PSD-Huedin, doamna Oana Goga.
Este un mesaj în acord cu cei trei piloni ai doctrinei social-democrate, protecție socială, învățământ, sănătate și care dă acces fără bariere segregaționiste sau de alt tip, tuturor locuitorilor Orașului Huedin la învățământ gratuit în limba maternă, asistență medicală gratuită și de calitate, precum și protecție socială adecvată, toate finanțate din bugetul național și local, bugete administrate cu parcimonie, nediscreționare și supuse presiunilor electorale.
Este o ideologie a Realismului Politic, modernă, adaptată necesităților actuale, care susține unitatea și diversitatea etnică, nu radicalizează și divizează populația, ci dimpotrivă tamponează și calmează derapajele aberante, extremiste, xenofobe ale clasei politice și diverșilor actori.
În cazul Huedinului vom susține finanțarea de la bugetul local a grădiniței nou construite, proprietatea Bisericii Reformate, dacă vor fi secții și clase cu predare și în Limba Română.
“TOȚI copiii sunt egali în fața bugetului local”!Presedinte PSD Huedin, Oana Goga.
Csoma Botond:” Am luat act cu stupoare de decizia consilierilor locali din Huedin de a refuza preluarea campusului educațional oferit cu titlu gratuit de către Eparhia Reformată din Ardeal pentru a servi ca spațiu în care să funcționeze în condiții îmbunătățite creșa și grădinița cu predare în limba maghiară. Mai mult, Eparhia Reformată din Ardeal s-a oferit să plătească inclusiv costul întreținerii imobilelor pe o perioadă de un an. Respingem cu fermitate orice acuzație de segregare provenită din spațiul public românesc.
🚩 Consider că situația creată afectează în mod clar interesele comunității maghiare, dar și ale comunității majoritare din Huedin deoarece datorită refuzului preluării noii clădiri atât grupele de grădiniță cu predare în limba română, cât și cele cu predare în limba maghiară vor începe noul an școlar în locațiile aglomerate de până acum.
🚩 Presiunile publice din săptămânile premergătoare ședinței consiliului local au generat o situație în care interesele locale au fost eclipsate de o campanie mediatică ce ne reamintește de retorică șovinistă și antimaghiară a regimului Ceaușescu. Reprezentanții locali și județeni ai UDMR, împreună cu Eparhia Reformată din Ardeal vor căuta în continuare soluția pentru îmbunătățirea condițiilor educației în limba maghiară la nivel de creșă și grădiniță, pentru păstrarea identității și creșterea prestigiului educației în limba maternă.”

Leave A Comment

%d bloggers like this: