Știai că ceaiul de iasomie este extrem de popular în China și că este consumat aproape la orice masă? Chinezii apreciază ceaiul de iasomie datorită gustului plăcut, aromei relaxante, dar și beneficiilor pentru sănătate pe care acesta le are.
Este combinat de multe ori cu ceaiul verde, pentru a-și potența reciproc efectele benefice. Iasomia este populară și în țările arabe, unde este folosită în parfumuri, produse cosmetice și pentru decorarea casei.
Deși unii oameni fac ceai de iasomie cu ceai oolong sau negru, preparatul tradițional folosește frunze de ceai verde. În metoda clasică, cultivatorii amestecă frunze de ceai verde cu flori de iasomie. Apoi, ei le îndepărtează și înlocuiesc florile atunci când parfumul lor infuzează ceaiul. Deși parfumul de iasomie adaugă o altă dimensiune experienței de a bea ceai, majoritatea beneficiilor pentru sănătate ale ceaiului de iasomie provin din ceaiul însuși.
Efectele benefice ale ceaiului de iasomie
Îmbunătățește sănătatea inimii
Într-un studiu din 2019, efectuat pe 30 de femei, participantele au petrecut 10 săptămâni practicând antrenament de înaltă intensitate (HIIT), luând tablete de iasomie, consumând ceai de iasomie sau ambele1. Cercetătorii au descoperit că trigliceridele și colesterolul LDL („rău”) s-au îmbunătățit în toate grupurile – în special la femeile care obișnuiau să bea ceai de iasomie și fac antrenamente HIIT.
Previne apariția cariilor
Cercetările arată că compușii antiinflamatori ECGC (catechinele) din ceaiul de iasomie ajută la prevenirea acumulării de bacterii care cauzează carii, iar efectul antimicrobian al ceaiului de iasomie poate viza chiar și respirația urât mirositoare. Un studiu din 2021 pe 60 de copii a constatat, de asemenea, că apa de gură cu extract de iasomie a ajutat la combaterea plăcii dentare 2.
Benefic pentru piele
Datorită ECGC care se găsește în ceaiului de iasomie poți să ai o piele impecabilă. O analiză din 2021 a constatat, de asemenea, că utilizarea topică a extractului de ceai de iasomie a fost mai eficientă în tratarea acneei decât administrarea extractului pe cale orală 3.
Parfumarea naturală a pielii
Numită de perși „yasmin”, adică „dar al lui Dumnezeu”, iasomia a fost folosită de-a lungul secolelor pentru parfumarea naturală a pielii și pentru efectele sale afrodiziace. Femeile o adăugau în apa de baie și își aplicau pe corp ulei de iasomie. Ambele efecte sunt apreciate și astăzi, iasomia fiind unul dintre ingredientele esențiale folosite de parfumierii din întreagă lume și o plantă regăsită frecvent pe lista de ingrediente a produselor cosmetice.
Are efect sedativ
Un alt efect apreciat al iasomiei este cel sedativ. Datorită aromei plăcute, dar și datorită uleiurilor volatile din compoziție, iasomia calmează, relaxează, reduce stresul și oboseala, și poate trata insomniile. Cu toate acestea, are și un conținut moderat de cofeină. Prin urmare, consumarea ceaiului de iasomie seara, după ora 18, poate avea exact efectul contrar, împiedicându-ne să adormim.
Calmează stările de agitație
Iasomia a fost folosită de medici și pentru calmarea stărilor de sensibilitate nervoasă, de agitație și de surescitare. Femeile bogate din secolul al XIX-lea o foloseau sub formă de uleiuri volatile, pentru a calma anxietatea, stările depresive și emoția excesivă.
De ajutor în dietă
Iasomia consumată sub formă de ceai poate fi de ajutor în eliminarea kilogramelor în plus. Ceaiul de iasomie are proprietăți antioxidante și totodată accelerează metabolismul, ajutând organismul să ardă mai eficient caloriile consumate. Se recomandă consumul unei cești de ceai de iasomie după masă, dacă se dorește scăderea în greutate.
Calmează durerile de cap și cele cauzate de artrită
……