USR a depus 10 propuneri de îmbunătățire a amenajării viitorului Parc Gh. Dima din Zorilor

August 1, 2022
340 Views

Primăria Cluj-Napoca intenționează să amenajeze în nordul străzii Gheorghe Dima, în spațiul dintre această stradă, Cimitirul Mănăștur și Parcul Iuliu Prodan un spațiu verde care va înlocui amenajările actuale. Intervenția va avea loc pe aproximativ 2.4 hectare și aduce îmbunătățiri estetice zonei.

USR a organizat săptămâna trecută o vizită în teren pe strada Gheorghe Dima alături de Adriana Cristian, consilier local, și Adela Dehenes, consilier județean, pentru a discuta și dezbate proiectul propus.

Rezultatul vizitei în teren sunt cele 10 propuneri punctuale care au fost trimise astăzi Primăriei Cluj-Napoca.

În principiu, USR a propus reformularea proiectului de amenajare pentru a profita de ocazia de a genera un proiect care aduce plus valoare sustenabilă, pe termen lung, atât locuitorilor din Zorilor, cât și celor care tranzitează zona de intervenție.

În viziunea USR; acest obiectiv se poate atinge prin acceptarea următoarelor propuneri:

  1. Dezvoltarea cartierului Zorilor trebuie făcută cu consecvență și coerență. Nu e de ajuns să se ofere o soluție aparentă, care în realitate să fie  un proiect politic de imagine și mai puțin o soluție reală. Zorilor merită mai mult. Nu e suficient să înlocuim ceva funcțional cu ceva potențial frumos, dacă nu îl facem să fie și conectat cu celelalte spații din cartier și să aducă o îmbunătățire calității vieții cotidiene a tuturor categoriilor care tranzitează zona, nu doar utilizatorilor direcți.
  2. Extinderea proiectului pentru a cuprinde și un culoar de mobilitate. Este vorba de includerea în proiect a unui traseu de 800 de metri, necesar pentru conectarea cartierului Zorilor cu strada Câmpului, prin strada Urcușului,  și amenajarea astfel încât să favorizeze tranzitul pietonal și velo. Se poate instala chiar și un mecanism de urcare asistată pentru cicliști, pentru a facilita tranzitul între cele două cartiere.
  3. Extinderea proiectului pentru a cuprinde și interconectarea cu Parcul Iuliu Prodan și întregul spațiu verde disponibil până la intersecția străzii Govora cu Urcușului. Astfel, suprafața de intervenție ar urma să crească cu câteva mii de metri pătrați.
  4. Extinderea parteneriatului actual pentru Parcul Iuliu Prodan cu USAMV pentru a amenaja un culoar de mobilitate prin campusul universității către Fabrica de Bere, actuala Platinia. Traseul va simplifica accesul pietonal între Zorilor și axa est-vest de transport și va încuraja traficul pietonal și velo, pe modelul deja existent în campusul Hașdeu.
  5. Conform planșelor, proiectul presupune defrișarea unor arbori maturi, nuci în principiu. Risipirea banilor pe arbori noi, care se vor usca așa cum vedem că se întâmplă în tot orașul, în locul păstrării și protejării arborilor existenți, nu poate fi acceptată. Plantările noi sunt necesare, dar numai acolo unde arborii lipsesc.
  6. Amenajarea parcurilor și spațiilor verzi din Cluj are la bază o abordare primitivă, de mult timp abandonată în statele dezvoltate din motive de costuri prea ridicate. Eliminarea vegetației și nivelarea zonei înainte de amenajare este un concept mai costisitor și distructiv decât unul care ține cont de trăsăturile naturale ale spațiului amenajat. Eliminarea arborilor existenți, cu vârste care trec de câteva decenii și care au o coroană mai bogată decât arborii noi plantați, este un mod iresponsabil de utilizare a banului public. Anul acesta ne-am confruntat cu mai multe episoade de caniculă, care au scos în evidență importanța arborilor care pot oferi de îndată umbră, drept urmare, păstrarea lor trebuie prioritizată față de plantarea de arbori noi, care se usucă mult prea repede, copleșiți și de căldura pavajului amenajat sub puținul coronament pe care îl au.
  7. Lucrurile trebuie făcute bine până la capăt, nu doar cât ne convine acum. Proiectul extins de amenajare a zonei mai prevede câteva spații de parcare la sol, unul de 63 de locuri, unul de 30, iar altul de 21. Trebuie planificat încă de pe acum care dintre acestea se va mai transforma în parking pentru a elibera mai mult spațiu pentru amenajări pentru pietoni, și să evităm să revenim peste 10 ani cu un nou proiect în zonă. Lipsește complet viziunea pe termen lung, dar poate fi suplinită pentru includerea acestor propuneri.
  8. Păstrarea dimensiunii parcului actual pentru animale de companie și regândirea poziționării acestuia la extremitatea sudică a proiectului din motive de accesibilitate pentru comunitatea din cartier, care are un număr semnificativ de animale de companie și care, la rândul lor, au nevoie de un spațiu amenajat tot timpul anului.
  9. Amenajarea funcțională a terenului, nu doar estetică. Conform proiectului propus, în locul actualului teren de baschet apare o construcție de beton relativ mare, care, deși se încadrează în ambianța proiectului, reprezintă mai mult o construcție a cărei utilitate este scăzută. În acest sens, ar fi indicată amenajarea unei rotonde, care, în locul acelei construcții, să cuprindă un grup de copaci cu bănci și spațiu de odihnă pentru cetățeni.
  10. Evitarea folosirii pavajelor sau acoperirii cu pietriș a pământului. Conform proiectului propus, în partea sudică și vestică  a parcului se elimină o serie de copaci sănătoși și se extinde suprafața pietruită sau cu dale, amenajare care are drept rezultat reducerea masei verzi din parc și crearea unui micro-climat  care favorizează supraîncălzirea spațiului în bătaia soarelui.

Integrarea acestor propuneri și observații în proiect vor genera atât efecte benefice exponențial mărite pentru clujeni, cât și o mai mare eficiență în cheltuirea banului public, scăderea traficului prin construirea unei infrastructuri pietonale și velo sigure și eficiente. În final, de aceste investiții trebuie să se bucure toți clujenii care le folosesc chiar și doar în tranzit, nu doar vecinii imediați.

Leave A Comment