Hepatita C – diferențe față de hepatitele A și B

June 21, 2022
154 Views

Hepatita C este o boală contagioasă care poate varia ca severitate. Dacă este lăsată netratată, își continuă manifestarea prin atacarea ficatului, ceea ce duce la ciroză sau chiar la cancer hepatic. Ce asemănări și deosebiri sunt între acest tip de hepatită și hepatitele A și B?

Fiecare tip de hepatită are moduri de transmitere distincte și de asemenea afectează altfel ficatul. Toate formele, însă, pot avea simptome similare. În cele mai multe cazuri, hepatita de scurtă durată (acută) nu are simptome vizibile, așa că este posibil ca persoana infectată să nu știe că are boala. Dacă se dezvoltă simptomele, acestea pot include:

-dureri musculare și articulare
-febră
-stare generală de rău
-oboseală permanentă
-pierderea poftei de mâncare
-dureri abdominale
-urină închisă la culoare
-fecale foarte deschise la culoare
-piele iritată
-îngălbenirea ochilor și a pielii (icter)

Hepatita pe termen lung (cronică) poate să nu aibă simptome evidente până când ficatul nu încetează să funcționeze corect, deci când apare insuficiență hepatică, și poate fi detectată numai cu ajutorul analizelor de sânge. În etapele ulterioare, hepatita cronică poate provoca icter, umflarea gleznelor și a picioarelor, confuzie și sânge în scaun sau vărsături.

De multe ori, hepatita C nu provoacă simptome vizibile sau dă doar simptome asemănătoare gripei, așa că mulți oameni nu știu că sunt infectați. Virusul hepatitei C se transmite prin contact direct cu sângele, cel mai frecvent prin injecții nesigure practicate în special de consumatorii de droguri ori prin transfuzii de sânge sau echipament medical dezinfectat inadecvat. Ce diferențe sunt între hepatita C și hepatitele A și B?

Cele mai comune tipuri de hepatită: A, B și C

Aceste forme de hepatită sunt fiecare cauzate de câte un virus diferit și sunt transmise în moduri diferite. Unele infecții cauzate de aceste virusuri pot dura doar o perioadă scurtă de timp (hepatita acută), în timp ce altele pot fi de lungă durată (hepatită cronică).

…..

Leave A Comment