Fructele si legumele care reduc colesterolul

June 3, 2022
311 Views

Cei care au probleme cu colesterolul pot profita de beneficiile fructelor și legumelor pentru a reduce colesterolul „rău” (LDL).

Ce este colesterolul
Colesterolul este un tip de grăsime din sânge care este produsă în mod natural de organism. De asemenea, se găsește în unele alimente, cum ar fi ouă, organe (cum ar fi rinichii și ficatul) și crustacee. Corpul tău are nevoie de colesterol pentru a funcționa corect.

Când ai un nivel ridicat de colesterol în sânge (numit și hiperlipidemie), acesta accelerează procesul de ateroscleroză. Acesta este momentul în care plăcile de aterom se acumulează în pereții arterelor, făcându-le mai înguste. Acest lucru îngreunează circulația sângelui prin ele și, în timp, poate provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

De câte tipuri este colesterolul
Colesterolul este o grăsime care călătorește prin fluxul sangvin ca parte a două lipoproteine diferite: lipoproteine cu densitate joasă (LDL) și lipoproteine cu densitate mare (HDL). Specialiștii se referă uneori la colesterolul LDL drept colesterol „rău”, deoarece determină acumularea de depozite de grăsime în vasele de sânge. Aceste depozite pot bloca fluxul de sânge și pot provoca atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.

HDL sau colesterolul „bun” ajută la eliminarea colesterolului din organism prin ficat. Nivelurile ridicate de colesterol HDL pot reduce riscul de probleme cardiace și accident vascular cerebral. De ce ne pasă chiar așa de mult de colesterol? Pentru că este un factor de risc pentru bolile de inimă. Deci, ceea ce încercăm cu adevărat să prevenim sunt bolile cardiovasculare.

Poate dieta să influențeze nivelul de colesterol?
Unele fructe și legume au capacitatea de a reduce nivelul de colesterol “rău”, adică colesterolul LDL. Introdu aceste fructe și legume în alimentația ta și vei observa impactul pozitiv pe care acestea îl au asupra nivelului de colesterol la următorul set de analize de sânge.

Pentru a avea efectele dorite asupra nivelului ridicat de colesterol, fructele trebuie consumate proaspete, nu sub forma de suc, compot sau gem.

Fructele care reduc colesterolul LDL

Coacăzele
Coacăzele sunt fructele cu cel mai ridicat conținut de antioxidanți, despre care se știe că au un efect benefic asupra colesterolului mărit. Nici zmeura, merișoarele și căpșunele nu se lasă mai prejos și ele fiind bogate în antioxidanți care lupta împotriva radicalilor liberi.

Fructele citrice
Portocalele, lămâile și grepfrutul au un conținut bogat de vitamina C și sunt eficiente în reducerea nivelului de colesterol „rău”LDL.

Strugurii
Cu un conținut bogat în polifenoli, antioxidanți care previn formarea radicalilor liberi, strugurii au, de asemenea, un impact pozitiv și asupra colesterolului.

Fructele oleaginoase
Bogate în grăsimi nesaturate, fructele oleaginoase reduc nivelul de colesterol din sânge. Nucile, migdalele, fisticul, cajul, nucile pecan, precum și nucile de Macadamia fac minuni pentru persoanele care au colesterolul mărit. Consumă aceste fructe ca atare, pe post de gustare, ori în salate și deserturi. Evită arahidele și nucile de cocos întrucât conțin cantități mari de grăsimi saturate, deloc indicate pentru persoanele care au asemenea probleme de sănătate.

Avocado
Sursă bogată de grăsimi mononesaturate și fibre – doi nutrienți care ajută la scăderea LDL „rău” și la creșterea colesterolului HDL „bun”, avocado-ul este un fruct excepțional. Studiile clinice susțin efectul de scădere a colesterolului pe care îl are acest fruct. Într-un studiu, adulții supraponderali și obezi cu colesterol LDL ridicat care au mâncat un avocado pe zi și-au scăzut nivelul de LDL mai mult decât cei care nu au mâncat avocado .

Legumele care reduc colesterolul LDL

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: