Ce să mănânci în funcție de vârstă. După 30 de ani, trebuie să introduci această vitamină cât mai mult în alimentație

May 24, 2022
262 Views

Nevoile organismului se schimbă odată cu înaintarea în vârstă: mâncăm diferit la 20, 40 sau după 60 de ani. Află ce să mănânci în funcție de vârstă.

Ce să mănânci în funcție de vârstă
Organismul are nevoie întotdeauna de substanțe nutritive pentru a funcționa la nivel optim, indiferent de vârstă. Cu toate acestea, e bine să știm ce ar trebui să suplimentăm pe măsură ce avansăm în vârstă.

Între 20 și 30 de ani
Elementul prioritar pentru acest interval de vârstă este să adopți obiceiuri alimentare sănătoase. Poți consuma practic orice, cu excepția alimentelor prăjite. Produsele de fast-food și patiserie ar trebui, în cel mai rău caz, consumate ocazional.
Este important ca aportul de proteine să fie menținut la un nivel corespunzător, în funcție de activitatea fizică și de sex. Acesta trebuie să fie de cel puțin un gram de proteine pe kilogram corp.

Între 30 și 40 de ani
În acest interval există câteva principii care trebuie aplicate:
Reducerea aportului de grăsimi saturate (carne grasă, lactate și brânzeturi grase);
După 30 de ani trebuie să ai grija, pentru tot restul vieții, să îți asiguri necesarul de coenzima Q10 (din alimentație si, dacă este necesar, din suplimente);
Produsele de fast-food și patiserie evitate pe cât posibil
Ponderea legumelor și a cărnii slabe trebuie să crească, în defavoarea surselor de grăsime.

Între 40 și 50 de ani
În această perioadă a vieții este esențial să acorzi o atenție deosebită microelementelor. Aportul de calciu și vitamina D trebuie crescut din lactate, pește, ouă, portocale.

De asemenea, după 40 de ani, legumele și fructele concentrate în vitaminele C, A și în pigmenți antioxidanți: ardei, conopida, varza roșie, dovleac, morcovi, kiwi, struguri roșii etc. trebuie consumate în cantități mai mari.
În acest interval de vârstă trebuie mărit și aportul de fibre din legume, verdețuri și cereale integrale.

Între 50 și 60 de ani
Necesarul de vitamina D si de calciu crește și mai mult după 50 de ani. La fel și necesarul de antioxidanți. Raportul dintre grăsimile saturate și cele nesaturate trebuie să scadă și mai mult. Consumul de calorii se cere ușor redus acum.

După 60 de ani
Aportul de carbohidrați este bine să scadă după 60 de ani. O atenție particulară trebuie acordata necesarului de vitamine din complexul B și al celui de minerale, în special potasiu, magneziu, zinc și calciu.

Surse valoroase de vitamina B: drojdia de bere, ficatul, carnea de pasare, fasolea boabe, lintea, cerealele integrale, germenii de grâu, ouăle, legumele cu frunze verzi.

Alimente bogate in minerale: semințele de dovleac, portocalele, strugurii, fructele și legumele, lactatele.
Dintre sărurile minerale, sarea de bucătărie reprezintă excepția: cantitatea de sare trebuie redusă după 60 de ani.

Leave A Comment

%d bloggers like this: