Cristi Danileț la CCR. Susținerea societății civile

Organizațiile semnatare susțin numirea judecătorului Cristi Danileț la Curtea Constituțională pentru meritele sale învederate de magistrat competent și corect, precum și pentru pozițiile sale pro-europene în privința reformării justiției în România.

Activitatea sa pasionată de educație juridică a tinerilor prin traininguri ținute la zeci de școli din România este admirabilă. Judecătorului Danileț și echipei sale de la VedemJust i se datorează includerea educației juridice în programa școlară.

Hărțuirea și suspendarea sa din magistratură confirmă poziția sa reformistă, temerară, care generează opoziție în rândurile curentului retrograd.

Curtea Constituțională a pierdut din credibilitatea necesară celui mai înalt for constituțional prin recompensarea cu locuri în CCR a unor foști membri de partid, precum și prin compromisurile politice ale unor decizii.

Numirea judecătorului independent Danileț, neimplicat în politică, ar putea fi un semnal de schimbare a opticii clasei politice și de restituire a misiunii originare a Curții Constituționale de garant al Constituției României.

Freedom House România
Societatea Timișoara
Grupul pentru Dialog Social
Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică

Fundația Progress
Inițiativa România

Leave A Comment

%d bloggers like this: