Consiliul Judetean Cluj – 𝐏𝐫𝐞𝐠𝐚𝐭𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐨𝐮𝐚𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐏𝐚𝐬𝐭𝐢 – 𝐭𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭𝐢𝐢, 𝐜𝐫𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭𝐞, 𝐨𝐛𝐢𝐜𝐞𝐢𝐮𝐫𝐢

Zeci de copii și tineri din Gherla și Livada vor participa la o serie de ateliere, în cadrul cărora vor învăța tehnicile tradiționale de pregătire a ouălor pentru Paști.  Organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Primăria Municipiului Gherla,  Palatul Copiilor Cluj, Structura Gherla (Clubul Copiilor Gherla), și  Liceul Tehnologic Gherla, acțiunea are loc în cadrul proiectului „Pregătirea ouălor de Paști – tradiții, credințe, obiceiuri”.
 Evenimentul se va desfășura joi,  14 aprilie 2022, de la ora  13:00, la Palatul Copiilor Cluj, Structura Gherla (Clubul Copiilor Gherla). La atelierele desfășurate pe grupe vor participa copii de la Clubul Copiilor Gherla, un grup de elevi de la Liceul Tehnologic Gherla, dar și de la Școala Gimnazială din Livada.
Atelierele vor fi susținute de profesori din Gherla, dar și de un consultant artistic de la CJCPCT Cluj. Vor avea loc ateliere, precum: încondeiat ouă , vopsit ouă cu coji de ceapă și frunze , de decorat ouă cu mărgele și de pictat figurine de ghips . În cadrul acestora, participanții vor audia și piese muzicale tradiționale, doine instrumentale și pricesne, potrivite pentru această perioadă de smerenie și post.
 Totodată, două profesoare de la Liceul Tehnologic Gherla vor susține ateliere de creație în domeniul textile – croitorie. În cadrul acestora tinerii vor realiza diferite obiecte cu motive tradiționale (huse pentru telefon, traiste tradiționale, dantelă, flori cusute, obiecte croșetate care pot fi aplicate inclusiv pe ouă).
În paralel, în sala festivă a clubului, grupe de elevi vor viziona filme documentare despre tradiții și obiceiuri din județul Cluj, realizate în ultima perioadă de CJCPCT Cluj, în campaniile de cercetare și revigorare a culturii tradiționale din județ. De asemenea, tânăra interpretă de muzică populară din Gherla, Larisa Gurzău, va susține un recital de pricesne.
 Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, prin proiectele educative derulate, este mereu preocupat să-i apropie pe tineri de tradițiile populare și să le trezească interesul și dragostea față de patrimoniul cultural românesc

Leave A Comment

%d bloggers like this: