O treime dintre antreprenori concediază oameni şi 8% îşi închid firma, după creşterea facturilor la energie

February 16, 2022
150 Views

Peste 34% dintre întreprinzători spun că reduc numărul de angajaţi, ca urmare a creşterii facturilor la electricitate şi gaze, iar 8% îşi închid firma, arată un sondaj realizat de Consiliul Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi publicat luni.

Astfel, jumătate dintre antreprenori au arătat că factura lor la electricitate a crescut cu 50%, o treime dintre ei spun că factura s-a dublat şi 15% au arătat că factura lor a crescut cu 200% şi peste. De asemenea, 0,41% au răspuns că factura nu a crescut sau a rămas la fel.

În ceea ce priveşte facturile la gaze, 37% dintre antreprenori chestionaţi au răspuns că valoarea facturii a fost cu 50% mai mare, 29% au spus că factura s-a dublat şi aproape 20% au arătat că factura a crescut cu 200% şi peste. 5,4% au precizat că factura la gaze nu a crescut sau a rămas la fel.

“Întrebaţi ce măsuri vor lua, 76% au spus că vor reduce sau vor amâna investiţiile, ceea ce are un impact uriaş în societate şi în economie, pentru că înseamnă o pierdere a competitivităţii. Jumătate spun că vor diminua activitatea firmei, 38% că vor amâna achiziţia unor programe de digitalizare, ba chiar pentru unul din trei întreprinzători această perioadă va însemna reducerea numărului de angajaţi. De asemenea, 8% spun că vor închide firma. Deci practic una din 10 firme se va închide în perioada următoare”, a afirmat preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, într-o conferinţă de presă.

Totodată, în cazul diminuării sau închiderii activităţii firmei, 42% dintre antreprenori vor disponibiliza 1-9 angajaţi, 11% vor disponibiliza 10-49 angajaţi, 1,3% – între 50 şi 250 angajaţi şi 1,3% – 250 de angajaţi, în timp ce 39% nu vor disponibiliza.

Întrebaţi dacă au crescut sau vor creşte preţurile produselor sau serviciilor lor în următoarea perioadă, 17% dintre antreprenori spun că vor creşte cu peste 30%, 42% au menţionat că vor scumpi cu ponderi între 10-30%, 19% spun că vor creşte sub 10%, iar 20% spun că nu au crescut sau nu vor creşte.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: