Dacian Cioloş a anunţat luni că demisionează din funcţia de preşedinte al USR şi a menţionat că nu ia în calcul o nouă candidatură la următorul congres al partidului.
„Am considerat firesc și de bun simț să prezint demisia, pentru că sensul pentru care am candidat pentru președinția partidului a fost să contribui la modernizarea partidului – de care eu cred că acest partid are nevoie după fuziune – și pentru ca acest lucru să se întâmple. întâmple aveam nevoie şi de susţinere şi de complicitate Biroului Naţional. Credinţa mea este că USR este în continuare o alternativă pe scena politică din România, o alternativă la extremism. (…) Nu mai candidez la funcţia de preşedinte. Nu are niciun sens. “, a conferit Cioloş, în cadrul uneinţe de presă susţinută la sediul partidului.
Cioloș a reamintit că înaintea Congresului USR din 2021 ia propus lui Dan Barna să nu candideze nici unul dintre ei la șefia partidului, pentru a crea condițiile unei “regenerări” în formațiune.
“Iată din păcate, am ajuns în colegiu în această situație, dar cu câteva luni. Sper încă o dată ca ai mie să aibă înțelepciunea și împreună să avem înțelepciunea să depăm acest moment, pentru ca USR să devină ceea ce nu dorim. cu toţii”, a spus el.
Pe de altă parte, Cioloș a declarat că sa confruntat în repetate rânduri cu un vot de 11 – 14 în Biroul Naţional, aspect care a indicat o falie în partid.
“Nu puterile mi-au lipsit mie, ci încrederea că putem colabora împreună. Puterea nu trebuie să o concentreze pe un singur om. Și în USR nu cred că va reuși nimeni, niciun om, nici din afară, să se concentreze puterea și de unul singur. Dar fără încredere că putem colabora unii cu ceilalți și că avem interese comune, fără acea încredere – nu mimată, ci sinceră, concret exprimată în deciziile care se iau – va fi greu să reușim. când ai sistematic în Biroul Naţional un vot 14 – 11, asta arată că e acolo o falie care e greu de depăşit. Şi, sper eu, colegii mei să o poată depăşi”, a afirmat Cioloş.
El a menționat că prin proiectul pe care a propus Biroului Permanent a susținut o deschidere a partidului față de mediu de afaceri și societate civilă. Totodată, a subliniat că va rămâne membru USR.
„Rămân un membru de partid și voi căutați în continuare, cu ceilalți colegi care cred că acest partid, pentru a avea un viitor, are nevoie de împrospătare, de reconectare la societate, are nevoie de curajul de a-și recunoaște limitate pe care trebuie să vă îngrijiți. să le depăşească în perioada următoare”, a spus Cioloş.
Potrivit acestuia, interimatul va fi asigurat de către Cătălin Drulă, vicepreședintele care are o unitate cel mai mare număr de voturi în Biroul Naţional. Pe de altă parte, Cioloș a opinat că în partid ar trebui să înceapă sau să dezbatere legată de modificarea statutului.
“Nu cred că ‘business as usual’ e în continuare o soluție pentru USR. (…) Eu cred că USR are încă în față o durată de timp în care va trebui să tragă și să învețe să participe la guvernare, a ceea ce sa întâmplat în criză politică pe care am cunoscut-o la sfârşitul anului trecut şi să ofere o nouă platformă pentru ceea ce se va întâmpla în 2024”, a afirmat Cioloş.