Cresterea costurilor cu utilitatile si scumpirea materiilor prime risca sa duca la inchiderea a zeci de mii de IMM-uri (analiza)

February 3, 2022
169 Views

Creşterea semnificativă a costurilor cu utilităţile, alături de scumpirea materiilor prime şi a serviciilor de suport, riscă să ducă la închiderea a zeci de mii de IMM-uri, incapabile să facă faţă inflaţiei, iar în aceste condiţii este esenţial ca firmele să îşi ia măsuri de prevenţie, astfel încât să evite blocajele de pe lanţurile economice, arată o analiză Sierra Quadrant.

“Într-o economie tot mai vulnerabilă pe fondul creşterii puternice a costurilor cu materiile prime, servicii şi utilităţi (energie electrică, gaze, carburanţi), dar şi ca urmare a scăderii semnificative a consumului şi lipsei investiţilor, multe dintre companii vor alege, în acest an, să îşi salveze resursele, alegând calea dezintermedierii – mai puţine linii de business, cu parteneri mai stabili şi cu volume adaptate condiţiilor economice” , susţin analiştii Sierra Quadrant.

În opinia acestora, temperarea afacerilor va fi linia definitorie sub care se vor desfăşura business-urile în mare parte din economie, atâta timp cât scumpirile vor continua.

“Aşa cum estimam încă din toamnă, iureşul scumpirilor sapă puternic la temelia încrederii în mediul de afaceri. Confruntate cu costuri din ce în ce mai mari, firmele şi-au redus volumele operaţionale, iar business-ul pe banii altora – adică pe cei ai partenerilor a devenit preponderent în economie”, arată analiza Sierra Quadrant.

Potrivit experţilor, pe fondul provocărilor economice, a ajuns o adevărată misiune imposibilă să comanzi produse sau servicii cu plata într-un termen acceptabil. Majoritatea firmelor, mai ales din zona de producţie, a ales să perceapă avansuri tot mai mari.

“Când preţurile cresc de la o zi la alta, acest comportament poate fi înţeles. Nimeni nu vrea să rişte să cadă în capcana neplăţii facturilor, să îşi rişte resursele şi aşa puţine. Creşterea dobânzilor bancare şi înăsprirea condiţiilor de creditare vine să pună gaz pe foc în această situaţie, amplificând şi mai mult reticenţa oamenilor de afaceri”, afirmă Ovidiu Neacşu, partener coordonator Sierra Quadrant.

Date oficiale arată că blocajul financiar din economie a continuat să se accentueze în 2021, depăşind, în prezent, 350 de miliarde de lei, un nivel fără precedent în ultimii 10 ani, iar durata medie de plată a facturilor a crescut la 145 de zile, faţă de 120 zile în 2020.

“În acest început de an, primim semnale negative mai ales din sectorul construcţiilor, unul dintre barometrele cele mai sensibile ale stării economiei. Creşterea puternică a costurilor de producţie şi scumpirea finanţării bancare a determinat îngheţarea multor investiţii. Şi în comerţ, scăderea accelerată a consumului, generată de scumpirile în lanţ, a dus la o accentuare a blocajului financiar, multe firme aflându-se în dificultate şi luând decizia de a limita business-ul la nivelul de supravieţuire”, arată experţii Sierra Quadrant.

Acest lucru se întâmplă şi pentru că multe firme nu au capitalul necesar pentru a rezista până la încasarea banilor de la parteneri.

“Slab capitalizate, fără buffere financiare (rezerve corporative, linii de finanţare bancară) pentru astfel de perioade, multe dintre IMM-uri vor fi victime de serviciu în acest iureş al scumpirilor care a cuprins întreaga lume. Spre exemplu, pentru o firmă care aduce produse din China, dincolo de scumpirea acestora, costurile de transport au crescut de la 5000 de dolari/container la 15-25.000 dolari. În aceste condiţii, un plan de afaceri coerent şi predictibil este greu de pus în practică”, afirmă Ovidiu Neacşu.

În aceste condiţii, potrivit estimărilor companiei, după ce, anul trecut, peste 100.000 de firme şi-au închis porţile pe fondul provocărilor generate de criză, numărul companiilor cu probleme ar putea creşte cu cel puţin 50% în primul semestru din acest an.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: