A inceput Recensământul Populației și Locuințelor / Ce se schimbă față de recensământul anterior

February 2, 2022
119 Views

Amânat cu un an din cauza pandemiei de COVID-19, Recensământul Populației și al Locuințelor (RPL) a inceput la 1 februarie, cu prima etapă: preluarea datelor din surse administrative, etapă care va dura până în prima decadă a lunii martie.

ecensământul va fi unul în care toate datele vor fi colectate în format electronic, atât online, cât și pe teren, iar un accent mai mare se va pune de colectarea datelor din surse administrative. Pentru prima dată în România va fi posibilă auto-recenzarea prin intermediul unei aplicații web. Persoanele care nu vor avea posibilitatea să se auto-recenzeze vor primi vizita unui recenzor care, în urma unui interviu, va prelua datele cu ajutorul unei tablete.

Următoarele etape prevăzute în cadrul RPL sunt:
14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare (metoda CAWI)
16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor)

“Una dintre dificultățile majore este reticența recenzaților de a răspunde recenzorului, dificultăți create de conjunctura evoluției pandemice. Ne bazăm însă, în bună măsură pe faptul că populația va înțelege că este de preferat să se auto-recenzeze, aceasta asigurându-i, așa cum am specificat mai sus, siguranța sanitară, dar și obținerea unei zile libere în cazul salariaților. Utilizarea tabletelor va putea face ca distanța fizică dintre recenzor și recenzat să fie în limita siguranței sanitare, diminuând astfel suspiciunile de infectare cu SARS COV 2”, au transmis oficialii INS la solicitarea HotNews.ro.

1. Ce trebuie să știe o persoană care se va auto-recenza? De ce ar face-o?

INS: Persoana care se va auto-recenza anul viitor trebuie să știe că oricând va putea fi îndrumată să finalizeze auto-recenzarea prin apel gratuit la call center. Mai trebuie să știe că, spre protecția lui și a familiei în această perioadă marcată încă de criza sanitară, este mai sigură auto-recenzarea, aceasta oferindu-i și posibilitatea de a fi realizată, în confortul domiciliului său. Nu în ultimul rând, conform legii, salariații care completează chestionarul de auto-recenzare dispun de o zi liberă.

2. Va fi amendat cineva care refuză auto-recenzarea?

INS: Persoanele care refuză auto-recenzarea nu vor fi amendate. Persoanele care vor refuza să furnizeze informaţii sau vor furniza date eronate sau incomplete vor putea fi sancţionate cu amendă de la 1.000 de lei la 3.000 de lei (art. 54 din OUG nr. 19/2020).

3. Cea mai mare parte de întrebări este comună în toate țările din UE. În afară de acestea, mai sunt și întrebări specifice. Care sunt acestea? Ce domenii vizează?

INS: Recensămintele populaţiei şi locuinţelor din runda 2021 din statele membre UE sunt legiferate la nivel european de Regulamentul nr. 763/2008 privind recensămintele populaţiei şi locuinţelor şi de alte patru regulamente de aplicare a acestuia prin care se stabilesc o serie de reguli comune.

Între acestea sunt şi tematicile pentru care trebuie colectate date la recensămant de către fiecare stat membru UE.

Întrebările cu specific naţional se referă la caracteristicile etno-culturale ale persoanelor (etnie, limbă maternă şi religie), precum şi o serie de întrebări despre dotarea locuinţelor cu diverse facilități care să descrie gradul de confort al acestora.

Reamintim că Guvernul a adoptat luni trei hotărâri care stabilesc atât forma și conținutul chestionarelor pe care românii vor trebui să le completeze în acest an pentru Recensământul populației și locuințelor 2021, dar și cum vor fi plătiți recenzorii pentru fiecare chestionar completat.

O primă Hotărâre adoptată de Guvern vizează forma şi conţinutul instrumentarului Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România în anul 2021.

“Atât forma și conținutul chestionarului, cât și clasificările și nomenclatoarele ce vor fi utilizate în recensământ răspund în totalitate cerințelor și standardelor UE. Chestionarul este conceput în format electronic, în două versiuni corespunzătoare celor două metode de colectare directă a datelor de la populație: autorecenzare online și interviu față-n față asistat de calculator.
Ambele versiuni corespund în conținut chestionarului martor în forma tipărită așa cum este prezentat în Anexa 1 a prezentei Hotărâri a Guvernului. Cele trei Nomenclatoare aprobate prin prezenta Hotărâre a Guvernului – al etniilor și limbilor materne, al religiilor și al instituțiilor de învățământ din România – răspund integral necesităților naționale și angajamentelor internaționale asumate de România.”, se arată în comunicatul Guvernului.

HotNews.ro a scris încă de vineri că una dintre întrebările din chestionar va fi și cum am fost afectați de pandemie. România ar trebui să transmită rezultatele acestui recensământ către Comisia Europeană până la data de 31 decembrie 2022, în caz contrar riscând demararea procedurii de infringement.

Leave A Comment

%d bloggers like this: