Av. Eugen Iordăchescu -Poziție referitoare la declarațiile Ministrului Justiției Cătălin Predoiu cu privire la profesorul Marius Balo închis în China

January 11, 2022
219 Views
  • Indolența și nepăsarea autorităților române a fost cauza imposibilității realizării transferului cetățeanului român Marius Balo în România și nu contextul pandemic astfel cum susține domnul ministru Cătălin Predoiu.” Av. Eugen Iordăchescu, din cadrul Societăţii „Iordăchescu & Asociaţii”, apărătorul lui Marius Balo.
“Urmare a comunicatului de presă emis de Ministerul Justiției condus de domnul Cătălin Predoiu, dorim să facem următoarele precizări:
Aducerea în țară a numitului Marius Balo nu s-a realizat datorită nepăsării autorităților române și nu datorită restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19. După cum am mai precizat și cu ocazia comunicatelor anterioare, Curtea de Apel Cluj  a recunoscut în data de 1 octombrie 2019 hotărârea de condamnare nr. (2015) HEZ 49 din 24.03.2016 a Tribunalului Popular Intermediar II din Shanghai, rămasă definitivă prin hotărârea nr. (2016) HXZ a Curţii Supreme Populare din Shanghai. Curtea de Apel Cluj a dispus transferarea persoanei condamnate Marius Balo din Penitenciarul Quinpu din Republica Populară Chineză într-un penitenciar din România în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani închisoare.
La data de 15.01.2020, Centrul de Cooperare Polițienească Internațională – Biroul Național Interpol, ca urmare a solicitării societății de avocatură SCA „Iordăchescu și Asociații” din data de 13.01.2020, a comunicat faptul că demersurile pentru preluarea cetățeanului român Marius Balo au fost inițiate, data transferării efective în țară urmând să fie stabilită în colaborare cu partea chineză.
Din luna octombrie 2019 și până în luna martie 2020, de când s-a declanșat pandemia COVID-19, autoritățile competente au avut timp suficient pentru transferarea în România a cetățeanului român Marius Balo. Mai mult, inclusiv după luna martie 2020 transferarea cetățeanului român se putea realiza cu respectarea măsurilor impuse de pandemia COVID-19, respectiv testarea persoanelor din cadrul escortei române și carantina pentru o perioadă de 7 zile. Dacă se dorea aducerea în țară a numitului Marius Balo acest lucru se putea realiza, având în vedere relaxarea restricțiile impuse de pandemia COVID-19, viața revenind la normal din primăvara anului 2020 în China. Restricțiile au fost din nou impuse doar în luna octombrie 2021.”arata Av. Eugen Iordăchescu, din cadrul Societăţii „Iordăchescu & Asociaţii”, apărătorul lui Marius Balo.

Leave A Comment