Sfantul Vasile cel Mare

January 1, 2022
590 Views

Biserica Ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Vasile cel Mare atat la data de 1 ianuarie, cat si pe 30 ianuarie alaturi de Sfantul Ioan Gura de Aur si de Sfantul Grigore Teologul. Sfantul Vasile cel Mare s-a nascut in 330 in Capadocia. Acesta s-a nascut intr-o familie numeroasa cu patru frati si patru surori. Din cei noua frati, cinci au devenit sfinti ai Calendarului Ortodox, in care apar si parintii lor, Vasile, Emilia si Macrina cea Batrana.

Vasile a reusit sa puna temelia educatiei sale datorita tatalui sau, care era profesor de retorica la Neocezareea in Pont. Sfantul Vasile a studiat la Cezareea Capadociei la Atena si Constantinopol reusind sa-si insuseasca tot ce era mai bun la acea perioada in cultura pagana. In anul 356 acesta revine in tara si decide sa devina profesor de retorica.

Printre cele mai importante lucrari ale sale remarcam si „Regulile vietii monahale”. Aceste reguli au ramas in Biserica de Rasarit temelia organizarii vietii manastiresti. In Apus, ele au circulat in traducerea facuta de Rufin de Aquileia si au fost cunoscute de Sfantul Cassian si Sfantul Benedict, legiuitori monahali apuseni.

In ciuda faptului ca Sfantul Vasile cel Mare este unul dintre cei mai mari sustinatori ai monahismului, el nu a dispretuit familia si casatoria, caci spune: „Dumnezeu, Care poarta grija de mantuirea noastra, a impartit viata oamenilor in doua feluri de vietuire, adica in viata de casatorie si in cea de feciorie, asa incat cel care nu poate sa duca lupta fecioriei sa-si ia femeie (sotie) legiuita, cunoscand ca i se va cere fagaduinta de infranare, sfintenie si asemanare cu sfintii care au avut sotie si au crescut fii”.

Pentru a afla toate traditiile, datinile si superstitiile din aceasta zi, va invitam sa cititi articolul cu

Datinile si obiceiurile de Sfantul Vasile

Leave A Comment

%d bloggers like this: