„Ziua Memoriei Victimelor Comunismului”- Evenimentele comemorative în cimitirul Eroilor din Cluj-Napoca.

December 22, 2021
499 Views
Prefectul județului Cluj, Tasnádi István-Szilárd a participat astăzi la ceremonia militară și religioasă de depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori, cu prilejul „Zilei Memoriei Victimelor Comunismului în cimitirul Eroilor din Cluj-Napoca.
Cu prilejul acestei zile, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a transmis următorul mesaj:
”Să ne gândim astăzi, cu tot respectul cuvenit, la toți cei care au pus umărul, cu mult curaj și asumare, mulți dintre ei cu prețul vieții, la înlăturarea dictaturii totalitare în România.
Locul lor în istorie este printre eroi. Datorită lor trăim astăzi într-o societate democratică la care românii au sperat timp de patru decenii și jumătate, în care comunismul a încălcat cu brutalitate drepturi fundamentale. Atrocitățile și abuzurile sistemului comunist din perioada 1945-1989 au curmat și au distrus vieți pentru care prea puțini dintre cei vinovați au plătit.
Vă îndemn astăzi, dragi români, să păstrăm fiecare un moment de reculegere în memoria tuturor celor au pierit în temnițele comuniste sau au avut de suferit din cauza atrocităților și abuzurilor regimului totalitar din perioada 1945-1989.
Cuvintele par prea mici să exprime pe măsură recunoștința față de victimele comunismului în România, care au crezut până la capăt în visul lor de libertate și democrație. Ceea ce noi, generațiile de astăzi, putem și suntem datori să facem este să le păstrăm vie amintirea și să le omagiem curajul, suferințele prin care au trecut și sacrificiul propriu în numele libertății tuturor.
Mă înclin cu deosebit respect în fața acestor adevărați eroi. În calitate de prim-ministru, susțin materializarea proiectelor de construcție a unor muzee dedicate memoriei victimelor comunismului, la București, Râmnicu Sărat și Timișoara, obiectiv asumat de Guvern și în Planul Național de Redresare și Reziliență, care vor arăta și generațiilor noi cât rău a însemnat comunismul pentru acest popor.
Un cald omagiu celor care, prin jertfa lor, ne-au redat libertatea!”

Am participat astăzi la ceremonia comemorativă a eroilor martiri căzuți pentru valorile fundamentale care ne definesc ca popor. Sacrificiul acestora a avut un rol esențial în drumul democrației pe care țara noastră a pornit în Decembrie 1989.
România se bucură astăzi de posibilități de dezvoltare fără precedent grație apartenenței la Uniunea Europeană. Tocmai de aceea, este responsabilitatea noastră să ducem mai departe idealurile celor care s-au jertfit pentru poporul român’ arata primarul Emil Boc

Decembrie va fi mereu luna în care România a pierdut tinerii care au crezut mai mult în libertate decât în forța armelor care li se opuneau. La 32 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, am ales să merg la ceremonia militar-religioasă organizată de Instituția Prefectului din Cluj pentru a depune coroane, atât din partea Parlamentului European și a biroului de europarlamentar de la Cluj, cât și din partea USR.
Cred că e nevoie de multă pioșenie și echilibru, pentru că este nepermis să încercăm să ne folosim de simbolismul acestor zile pentru porniri populiste. Am avut ocazia unor discuții calde și așezate alături de Î.P.S. Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, și P.S. Claudiu-Lucian Pop, Episcop al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Le-am mulțumit pentru echilibrul pe care mi l-au dăruit și în semn de recunoaștere mi-am manifestat dorința de a organiza, împreună cu biroul meu de europarlamentar de la Cluj-Napoca, evenimente care să continue linia acestor valori pe care le împărtășim.
M-am bucurat să găsesc la Cluj deschiderea și respectul reciproc în rândul celor două culte cu aceeași rădăcină creștină. Am avut și bucuria de a asista la un concert caritabil de colinde organizat de Fundația Transilvania Leaders, unde am ascultat Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica”, al Facultății de Teologie Ortodoxă (Universitatea „Babeș-Bolyai”) și Corala Congregației Surorilor Maicii Domnului, din cadrul Bisericii Greco-Catolice.
Tristețea acestei zile vine însă de la București. E 21 decembrie și oameni care au uitat ce înseamnă cu adevărat libertatea și cum se manifestă în mod real teroarea s-au lăsat purtați de vorbe mincinoase pentru a lua cu asalt Parlamentul. În același timp, liderii partidelor de guvernământ au decis să îl primească în audiență pe parlamentarul din spatele acestor manifestații lipsite de respect pentru cei care și-au dat viața pentru libertate și care au înfruntat cu adevărat dictatura comunistă. E deosebit de trist că aceste lucruri se întâmplă chiar pe 21 decembrie și sunt girate de niște politicieni care sunt indiferenți la prețul plătit de cetățenii acestei țări și refuză în continuare să se ridice la nivelul cerut de pozițiile pe care le ocupă.” arata Dacian Ciolos

Leave A Comment

%d bloggers like this: