Cadourile in natura nu se impoziteaza; nici tichetele cadou pana la 150 de lei (analiza)

December 9, 2021
424 Views

Cadourile în natură, cum ar fi coşurile de Crăciun cu bunătăţi, nu sunt prevăzute în mod expres în Codul Fiscal la vreo categorie de venit, ca fiind impozabile sau neimpozabile, astfel că acestea nu se impozitează, la fel ca tichetele cadou de până la 150 de lei, se arată într-o analiză realizată de EY România.

“Prin tradiţie, decembrie este luna bilanţurilor, a pregătirilor de sărbători sau a planurilor pentru un nou an. Dar decembrie este şi luna recunoştinţei. Şi, chiar dacă indicatorii economici, în unele cazuri, ar putea să nu arate aşa cum au fost estimaţi, companiile vor în continuare să îşi manifeste recunoştinţa faţă de parteneri şi clienţi, pentru încredere şi colaborare, faţă de angajaţi, cărora vor să le mulţumească pentru un an greu şi, nu în cele din urmă, să-i bucure pe copiii care au nevoie de ajutor. Dar care sunt acele cadouri ce pot fi oferite de către companii, care pot beneficia de facilităţi fiscale sau deduceri: tichete cadou, cadouri sau sume de bani? La ce aspecte fiscale trebuie să fie atente companiile? Oferirea de tichete cadou sau cadouri în natură, cu ocazia Crăciunului, este o formă foarte des folosită de către companii cu scopul de a le mulţumi angajaţilor pentru anul care se apropie de sfârşit şi, de asemenea, pentru a-i bucura pe copiii acestora cu un dar în plus în sacul Moşului. Sigur, companiile pot oferi tichete cu valori mai mari, în funcţie de cât de generoşi îşi doresc sau îşi permit să fie, totuşi doar valoarea de până în 150 lei de beneficiar este scutită de la plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale”, se spune în punctul de vedere semnat de Simona Tudor, Stela Andrei, Răzvan Ungureanu şi Florina Parîng.

Autorii menţionează că nimic nu-i poate împiedica pe angajatori să le ofere salariaţilor şi o sumă de bani, pentru că şi în acest caz se va aplica aceeaşi facilitate fiscală. Dar, pentru că “forma” se pare că este în continuare destul de importantă (deşi se tot discută de “substanţa” care ar trebui să prevaleze), angajatorii trebuie să fie atenţi şi să prevadă acest gest de recunoştinţă fie în contractul colectiv de muncă, fie în regulamentul intern. Prevederea lui în contractul individual de muncă este mai rar întâlnită.

“Inutil de precizat că pentru ce depăşeşte limita de 150 de lei pentru fiecare angajat şi copil al acestuia, societăţile vor datora contribuţii sociale şi impozit pe venit. Din punctul de vedere al impozitului pe profit, cadourile oferite angajaţilor şi copiilor acestora, indiferent de forma în care sunt acordate, sunt considerate cheltuieli sociale, care sunt deductibile în limita a 5% din costurile cu salariile.

……

Leave A Comment