UNESCO adoptă primul text global care reglementează inteligența artificială

November 27, 2021
348 Views

UNESCO a anunțat joi că a adoptat un prim text global privind etica inteligenței artificiale (IA), un prim pas pentru reglementarea acestor tehnologii revoluționare, care prezintă riscuri fundamentale pentru societăți, în ciuda numeroaselor progrese pe care le permit, scrie AFP.

„Tehnologiile inteligenței artificiale pot fi de mare ajutor umanității” și „toate țările pot beneficia”, dar „si ridică și preocupări etice fundamentale”, subliniază în preambul recomandarea de 28 de pagini, ratificată de cele 193 de state membre ale Unesco.

Este „necesar să se asigure transparența și inteligibilitatea funcționării algoritmilor și a datelor din care au fost antrenați”, deoarece aceștia pot influența „drepturile și libertățile fundamentale ale omului, egalitatea de gen, democrația”, continuă UNESCO.

Aproape absentă la începutul mileniului, AI a intrat treptat în viața noastră: ea decide ce știri vom citi pe telefon, ce filme ne vor fi oferite în streaming, pe ce rute ne vor duce sistemele de ghidare…

Dar algoritmii care îi permit să funcționeze au fost, de asemenea, folosiți greșit în ultimii ani, ilustrând pericolele sale.

Facebook a fost în centrul mai multor scandaluri. Firma britanică Cambridge Analytica a fost acuzată că a deturnat datele gigantului american pentru a influența politic referendumul care a dus la Brexit în Regatul Unit și alegerea lui Donald Trump în Statele Unite.

”Este important să înțelegem că algoritmii de inteligență artificială pot amplifica anumite priviri părtinitoare sau predispoziții și, în acest mod, exacerba probleme sociale. Aici poate ar mai fi interesant de făcut o distincție între predicție și prescripție, pentru că e foarte important să ne gândim la aceste tehnologii în contextul mai larg în care ele funcționează. Adică una este predicția pe care o face algoritmul și alta este prescripția dacă ne gândim la întregul sistem socio-tehnic, adică ce face efectiv organizația de poliție cu predicția. Este posibil ca, în anumite condiții, polițiștii să ignore predicțiile sistemelor, sau în altă situație să le implementeze extrem de zelos. Deci, la această intersecție între tehnologie și organizațiile de poliție sau societate în sens mai larg, aici este nevoie de mult mai multă cercetare și aici pot apărea o serie de alte probleme”, a declarat anterior pentru HotNews.ro dr. Vlad Niculescu Dincă, cercetător la Haga, la Institutul pentru Securitate și Afaceri Globale, din cadrul Universității Leiden, din Olanda.

Leave A Comment