Dacă te-ai întrebat cât poate trăi un om în prezent, e bine să știi că numărul persoanelor care trăiesc peste o sută de ani a crescut foarte mult în ultimii zeci de ani. De asemenea, longevitatea continuă să crească în secolul XXI.
Cât poate trăi un om? Ce spun studiile
Dacă te-ai întrebat cât poate trăi un om în prezent, e bine să știi că numărul persoanelor care trăiesc peste o sută de ani a crescut foarte mult în ultimii zeci de ani. De asemenea, longevitatea continuă să crească în secolul XXI.
Longevitatea este unul dintre visurile dintotdeauna ale omenirii, iar cercetările medicale din ultimele zeci de ani au adus cu ele speranța că viața poate fi prelungită. Cât poate trăi un om depinde, însă, de mai mulți factori, cum ar fi genetica și stilul de viață. În Europa, speranța de viață este de aproximativ 81 de ani (84 de ani în cazul femeilor și 78 de ani în cazul bărbaților).
Cu toate acestea, numărul persoanelor care trăiesc peste vârsta de 100 de ani a crescut până la aproape jumătate de milion de oameni din întreaga lume. O astfel de longevitate extremă, potrivit unor cercetări efectuate de Universitatea din Washington, probabil va continua să crească treptat până la sfârșitul acestui secol: estimările arată că este posibilă o durată de viață de 125 de ani sau chiar de 130 de ani.
Longevitatea are ramificații pentru politicile guvernamentale și economice, precum și deciziile de sănătate și stilul de viață ale indivizilor. Un studiu¹ publicat în Demographic Research folosește modelarea statistică pentru a examina extremele vieții umane.
Având în vedere cercetările în curs de desfășurare legate de îmbătrânire, perspectivele în ceea ce privește descoperirile medicale și științifice și numărul relativ mic de persoane care au atins în mod verificabil vârsta de 110 ani sau mai mult, experții au dezbătut posibilele limite la ceea ce se numește vârsta maximă raportată la deces.
În timp ce unii oameni de știință susțin că bolile și deteriorarea celulelor de bază duc la o limită naturală a duratei de viață a omului, alții susțin că nu există niciun plafon de acest tip, dovadă fiind „supercentenarii” care au înregistrat recorduri în ceea ce privește durata de viață (au trăit 110 ani sau mai mult).
Astfel, pentru studiul de față, echipa de cercetare s-a întrebat care ar putea fi cea mai lungă durată de viață individuală a omului oriunde în lume până în anul 2100. Folosind statisticile bayesiene, un instrument comun în statisticile moderne, cercetătorii au estimat că recordul mondial de 122 de ani aproape sigur va fi depășit, cu o probabilitate mare ca măcar o persoană să trăiască undeva între 125 și 132 de ani.
Pentru a calcula probabilitatea de a trăi mai mult de 110 ani și până la ce vârstă, savanții s-au orientat către Baza de date internațională privind longevitatea, creată de Institutul Max Planck pentru cercetări demografice. Această bază de date urmărește supercentenarii din 10 țări europene, plus Canada, Japonia și SUA.
Folosind o abordare bayesiană pentru a estima probabilitatea, echipa de cercetare a creat proiecții pentru vârsta maximă raportată la deces în toate cele 13 țări din 2020 până în 2100. Printre descoperirile lor se numără următoarele:
Cercetătorii au estimat o probabilitate de aproape 100% ca recordul actual al vârstei maxime raportate la deces (deținut de Jeanne Calment, din Franța, care a trăit până la 122 de ani și 164 de zile) să fie bătut.
Există o mare probabilitate ca o persoană care trăiește mai mult să ajungă până la 124 de ani (99% probabilitate) și chiar până la 127 de ani (68% probabilitate).
Este posibilă o longevitate și mai mare, dar mult mai puțin probabilă (13%) ca un om să trăiască până la vârsta de 130 de ani;
Este extrem de puțin probabil ca o persoană să trăiască până la 135 de ani în acest secol.
…..