Marinela Marc, inspector școlar general – Mesaj pentru elevi și cadrele didactice:

September 14, 2021
258 Views
“Distinși colegi, dragi elevi, stimați părinți,
În fiecare an, la jumătatea lunii septembrie, societatea românească marchează ziua începerii cursurilor pentru elevii din învățământul preuniversitar, moment de emoție în special pentru cei care încep un ciclu nou de învățământ. Începerea unui nou an școlar este, de fiecare dată, un prilej de reflecție asupra anului școlar care tocmai s-a încheiat la 31 august și de fixare a unor obiective pentru ceea ce urmează.
Așadar, am încheiat un an școlar, care va rămâne în istorie și în memoria multora dintre noi, drept anul scenariilor de funcționare a unităților de învățământ, care se schimbau de la o zi la alta, în funcție de incidența cazurilor de îmbolnăvire, generând îngrijorare și făcându-ne tuturor misiunea foarte dificilă. De aceea, am ales să mă adresez, în primul rând, colegilor, cadre didactice, care sunt chemate la desfășurarea unei profesii deloc ușoare, purtând responsabilitatea educației copiilor și tinerilor noștri.
Rememorând tot ceea ce s-a întâmplat, mai ales în această vară fierbinte, cu multe etape de examene, cu emoțiile firești, dar mai ales cu solidaritatea și responsabilitatea de care ați dat dovadă cu toții, de promptitudinea cu care ați răspuns la solicitările de a face parte din comisiile de examene, de a face echipă oridecâte ori a fost nevoie, mi-a confirmat, încă o dată, că rezultatele extraordinare pe care județul Cluj le-a obținut la examenele naționale din această vară, care au situat Clujul pe primul loc la nivel național, se datorează profesionalismului și efortului dumneavoastră, pentru care vă mulțumesc, încă o dată.
Stimați colegi, odată cu începerea noului an școlar, suntem în fața unei noi provocări, respectiv deschiderea în condiții de siguranță a cursurilor. Este un proces plin de responsabilitate, care provoacă, în mod firesc, îngrijorare în rândul societății. Este datoria noastră de a găsi cele mai bune soluții pentru organizarea în condiții de siguranță a cursurilor, colaborând cu autoritățile locale pentru asigurarea echipamentelor de protecție sanitară și pentru comunicarea permanentă cu părinții în privința tuturor deciziilor privind organizarea procesului didactic.
În același timp, vom avea, și în acest an, responsabilitatea de a face educație pentru sănătate, de a fi, în permanență printre elevi și de a veghea la respectarea măsurilor impuse de Ministerul Sănătății, dar și de a convinge toate persoanele din jurul nostru, începând cu copiii cu vârsta de peste 12 ani și cu părinții lor că singura modalitate prin care putem să prevenim îmbolnăvirea copiilor și a colegilor noștri și să ne desfășurăm activitatea cu prezență la școală, este vaccinarea, dându-le exemplul personal.
Fie ca începutul acestui nou an școlar să vă dea puterea să vă asumați responsabilitatea de a fi adevărate modele pentru elevii voștri, contribuind cu răbdare, creativitate și înțelegere, nu numai la formarea de competențe și transmiterea de cunoștințe, ci, mai ales, la formarea de comportamente.
Efortul cadrelor didactice nu este suficient, dacă educația oferită la școală nu este susținută de implicarea părinților. De aceea vă invit, stimați părinți să vă implicați activ în educaţia copiilor dumneavoastră, să fiți prezenţi în viaţa şcolii, alături de cadrele didactice, așa cum ați făcut-o și până acum ! Dumneavoastră trebuie să fiți informați nu numai în legătură cu situația școlară a copiilor, ci să participați activ la parcursul educațional al acestora, să urmăriți frecvența la ore și să vă implicați în reducerea absenteismului, în găsirea de soluții pentru a-i ține pe elevi la școală, aceasta fiind condiția necesară în obținerea de rezultate pozitive în activitatea de învățare și de promovare a examenelor.
În aceste condiții, cu atât mai mult, se impune să le explicați copiilor, în special celor de vârste mici, necesitatea respectării regulilor impuse de școală pentru siguranța copiilor dumneavoastră. Vă asigur că mai mult ca oriunde, în spațiile publice, în locurile de joacă sau în centrele comerciale, în școli și grădinițe toți angajații vor avea prioritatea de a supraveghea copiii și de a se asigura că respectă măsurile de igienă și de siguranță. Vom purta măști în interiorul școlii nu pentru a ne îngrădi libertatea, vom păstra și respecta distanța și vom evita să ne manifestăm bucuria revederii prin îmbrățișări, nu pentru a ne separa, ci pentru a ne proteja reciproc, în speranța că vom trece cu bine împreună, și în acest an școlar, peste încercările acestui virus perfid.
În ceea ce vă privește pe voi, dragi elevi, vă doresc să fiți cât mai receptivi la ceea ce dascălii, cu dragoste și pasiune, încearcă să vă învețe, să fiți încrezători că va fi bine și că, numai școala vă poate oferi cadrul educării și formării voastre, pentru a vă integra cu ușurință într-o societate a cunoașterii, într-o lume globalizată, în care echilibrul și reușita în viață ți le conferă respectul valorilor și capacitatea de învățare pe tot parcursul vieții.
Vă doresc un an școlar plin de speranță, cu putere de muncă și dorință de cunoaștere, dar în primul rând cu sănătate! Fie ca noul an școlar să vă aducă împliniri personale şi profesionale, forţă şi energie în faţa provocărilor, speranţă și încrederea că împreună vom reuși!
Mult succes tuturor în noul an școlar!”
Marinela Marc, inspector școlar general

Leave A Comment

%d bloggers like this: