Prioritatea numarul unu pentru Guvern este crearea unui sistem fiscal eficient, sustin liderii de companii ( analiza)

August 25, 2021
406 Views

Liderii de companii consideră că prioritatea pentru Guvern este crearea unui sistem fiscal eficient, această prioritate surclasând chiar şi cerinţa de a îmbunătăţi infrastructura, care de mulţi ani a fost în topul aşteptărilor pe care mediul de afaceri le are de la autorităţi, potrivit unei analize PwC România.

“În sondajul nostru, liderii de companii au spus că prioritatea numărul 1 pentru Guvern este crearea unui sistem fiscal eficient. Această prioritate a surclasat chiar şi cerinţa de a îmbunătăţi infrastructura, cerinţă care de mulţi ani a fost în topul aşteptărilor pe care mediul de afaceri le are de la autorităţi. Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Guvernul şi-a asumat că va elimina lacunele şi distorsiunile din Codul fiscal pentru a identifica zone din care să obţină mai multe venituri bugetare”, a afirmat, într-un articol, Daniel Anghel, partener şi lider al Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

Potrivit acestuia, consolidarea fiscală ar însemna, aşadar, creşterea încasărilor bugetare datorită unui sistem de taxare care cuprinde mai mulţi contribuabili decât până acum şi, implicit, mai multă echitate între aceştia.

“Realitatea este că slaba colectare, pe lângă cauzele deja mult dezbătute – informatizarea şi reforma ANAF, exceptări de la plată pentru diverse categorii, evaziune şi fraudă – mai are o cauză, mai puţin analizată pentru că ţine de structura economiei: prea puţini contribuabili. De exemplu, din cele 1,2 milioane de persoane juridice active fiscal, conform datelor ANAF, circa 120 mii sunt plătitoare pe impozit pe profit ceea ce nu înseamnă automat că varsă sume la buget, pentru că unele dintre ele înregistrează pierderi. Deci marea majoritate a firmelor sunt microîntreprinderi”, a explicat Daniel Anghel.

În aceste condiţii, reprezentantul PwC susţine că “exceptările care s-au dat înainte de pandemie, fie că a fost vorba de impozitul pe profit, pe venit, de contribuţii sociale ori TVA au şubrezit şi mai mult încasările bugetului fără a crea acel sistem fiscal eficient pe care mediul de afaceri îl considera prioritar”.

“Concluzionând, vedem că mediul de afaceri a atins un anumit grad de maturitate şi înţelege că, fără un sistem fiscal eficient care include atât legislaţia fiscală, cât şi bugetul, nu va avea loc o creştere economică reală. O astfel de abordare pune o presiune pozitivă pe guvern care va fi nevoit anul viitor să ia măsuri concrete în zona fiscal-bugetară, odată ce pandemia se va termina, iar măsurile temporare de relaxare fiscală acceptate de Comisia Europeană vor fi treptat eliminate”, a precizat Anghel.

Astfel, liderii de companii au ajuns să plaseze sistemul fiscal în topul priorităţilor pentru Guvern.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: