Pe Valea Bontului (un afluent al Fizesului), intre comunele Fizesu Gherlei si Sic (judetul Cluj), se afla un lac misterios, numit Lacul Sacalaia sau Lacul Stiucilor.
Rezervaţia naturală Lacul Ştiucilor (arie protejată de interes național) este situată în teritoriul administrativ al comunei Fizeşu Gherlii (CJ). Este arie protejată cu caracter zoologic-ornitologic. Rezervaţia are o suprafaţă de 140 ha.
Lacul Știucilor, un complex de ecosisteme caracteristice zonelor umede, este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN si are o suprafata de aprox. 26 ha.
Lacul Stiucii are trei caracteristici principale: I. In prezent este singurul lac natural din Transilvania care nu a suferit nici o influenta negativa semnificativa umana, II. Este cel mai adanc lac natural dulce din interiorul tarii, profunzimea fiind intre 6.00 m. pana la circa 10 m. (se presupune). III. Este singurul lac interior din Campia Transilvaniei pe care se dezvolta plauri (formatiuni de stuf plutitor), la fel ca in Delta Dunarii.
Lacul din satul Sacalaia se afla pe un masiv de sare, insa, in prezent, apele sale sunt dulci datorita colmatarii, care impiedica apa sa vina in contact cu sarea. Este considerat cel mai adanc lac din Campia Transilvaniei, datorita tectonicii si proceselor de dizolvare in sare.
În apele lacului trăiesc în jur de 15 specii de peşti, între care şi ştiuca, Esox lucius, specia care dă numele lacului.