Mai multe funcţii din industria IT fac parte dintr-o ierarhie a celor mai bine plătite joburi, dar în top apare şi un domeniu surpriză în care salariul anual este mult mai mare, putând depăşi 115.000 de euro.
Salariul este unui dintre criteriile de bază în alegerea carierei, iar industria IT conduce categoric în acest domeniu cu multe job-uri care oferă salarii substanţiale. Alături de ele se mai află şi alte meserii bine remunerate precum ingineria sau coordonarea traficului aerian.
Oarecum previzibil, cele mai multe joburi din topul meseriilor bine plătite sunt din domeniul IT care, chiar şi în contextul pandemiei, s-au dovedit printre cele mai sigure, atractive şi bine plătite domenii. Un top al joburilor bine plătite începe cu funcţia de Front-end Developer care este remunerată, conform codecool.com, cu salarii anuale între 60.000 lei şi 108.000 lei.
Este vorba despre persoana care concepe site-uri şi aplicaţii web interactive de la zero. Acestea analizează nevoile user-ului înainte de a concepe designul şi structura unui site şi sunt responsabile de cum arată site-ul respectiv, dar şi de performanţe şi, uneori, şi de conţinut. Printre cele mai populare limbaje şi platforme pentru web development se numără HyperText Markup Language, JavaScript, Drupal, WordPress şi Joomla. Împortant de spus, jobul de Front-end Developer este foarte potrivit pentru o carieră în freelancing, dar poate fi accesat şi în unele companii specializate dacă nu vreţi să alergaţi singuri după clienţi.
Pe locul II se află ingineria aerospaţială cu un salariu anual între 62.528 lei şi 111.546 lei. Cei care ocupă astfel de posturi sunt responsabili de designul aeronavelor, navetelor spaţiale sau sateliţilor. Aceşti experţi trebuie să creeze, să supravegheze construcţia şi să testeze prototipuri de aeronave. De asemenea, aceştia trebuie să evalueze toate designurile pentru a se asigura că sunt conforme cu principiile de inginerie. Pentru a deveni inginer aerospaţial şi a avea o carieră de succes în domeniu, trebuie să urmezi cursurile unei Facultăţi de Inginerie Aerospaţială.
Cu locul III revenim la industruia IT prin funcţia de Senior Software Engineer care este remunerată cu un salariu anual între 72.000 lei şi 113.000 lei. Jobul este la mare căutare, iar cei care vor să îl acceseze trebuie să să aibă cunoştinţe de IT, matematică şi inginerie pentru a putea realiza designul, testarea şi dezvoltarea de software-uri pentru computere. Cei care vor o astfel de funcţie pot urma Facultatea de Automatică şi Calculatoare sau, cu o anumită pregătire anterioară, o şcoală de programare.
HR-ul apare în top
Un al job care oferă salarii de calibru, până la 123.180 lei pe an, este cel de manager Resurse Umane. Este vorba de profesioniştii în domeniul HR care se ocupă de procesele de recrutare, intervievare şi angajare, precum şi de medierea eventualelor conflicte între angajaţi, de managementul programelor de beneficii pentru aceştia şi de supravegherea plăţii salariilor. Pentru a deveni Manager de HR şi a obţine unul dintre cele mai bine plătite joburi din România, vei avea nevoie de o diplomă de licenţă într-un domeniu relevant, dar şi de foarte multă experienţă în domeniu.
Apoi funcţia de Marketing manager este şi ea râvnită pentru că asigură salarii care ajung la peste 125.000 de lei pe ani. Îndatoririle unui astfel de angajat sunt în general cunoscute, dar trebuie spus că responsabilităţile diferă de la companie la companie de la monitorizarea bugetelor la managementul angajaţilor şi, evident, analiza campaniilor de marketing. Pentru un astfel de post trebuie să absolviţi ASE, Facultatea de Marketing.
Îndustria IT revine cu funcţia de Computer Hardware Engineer care poate fi remunerată chiar şi cu 140.000 de lei pe an. Un astfel de expert este responsabil de crearea, testarea şi analizarea componentelor şi a sistemelor fizice dintr-un computer. Totodată, aceştia se ocupă şi de testarea şi dezvoltarea circuitelor şi componentelor electronice. Jobul este unul foarte competitiv, necesită absolvirea Facultatăţii de Automatică şi Calculatoare şi bune deprinderi în limbajele de programare C, C++ şi Java.