Un desen de Bansky decupat din zidul pe care a fost realizat va fi expus la un muzeu britanic

May 23, 2021
392 Views

O lucrare a artistului stradal Banksy urmează să fie expusă în premieră la un muzeu britanic după ce a fost decupată din zidul lateral al unei clădiri, relatează vineri BBC.

Pictura murală ce înfăţişează o fetiţă care foloseşte un cauciuc de bicicletă pe post de cerc hula-hoop a apărut anul trecut, în octombrie, pe zidul din cărămidă roşie al unui salon de frumuseţe din Nottingham, lângă o bicicletă legată de un stâlp metalic rămasă fără roata din spate. Desenul a fost ulterior revendicat de Banksy.

Opera a fost cumpărată de John Brandler, proprietarul unei galerii, şi decupată din zid pentru a fi ”păstrată în condiţii de siguranţă”, spre dezamăgirea locuitorilor din zonă.

Un muzeu din localitatea Bury St Edmunds din comitatul britanic Suffolk – Moyse’s Hall Museum – a declarat că este ”uimitor” să deţină opera, în cadrul unei expoziţii care se deschide duminică.

Apariţia desenului a stârnit interesul locuitorilor, care s-au aşezat la coadă pe stradă pentru a-l admira, însă acesta a fost decupat din zid după ce Brandler a cumpărat opera în schimbul unei ”sume din şase cifre”.

John Brandler a declarat că a salvat opera de artă din Nottingham ”la timp”, înainte ca umezeala să provoace daune desenului acoperit cu folie de plastic de Consiliul Local.

Un responsabil cu patrimoniul în cadrul consiliului districtului administrativ West Suffolk, care deţine Moyse’s Hall Museum, a declarat că a obţine ”o bucată de perete, literalmente o bucată de clădire decupată şi adusă aici, este un lucru uimitor”. Potrivit lui Dan Clarke, ”din punct de vedere al muzeului”, decuparea lucrării este lăudabilă, în special pentru că a fost ”destul de vandalizată”.

Potrivit lui Clarke, trebuie ”atins un echilibru”, între a putea vedea ”şi peste 200 de ani” lucrarea lui Banksy – ”artistul care defineşte poate cel mai bine vremurile noastre” – şi a o ”păstra în context în prezent”.

El a precizat că Brandler a cheltuit ”mii” de lire sterline pentru a proteja opera de artă.

Colecţionarul deţine o serie de piese ale artistului anonim, printre acestea numărându-se lucrarea murală intitulată ”Seasons Greetings”, pe care a cumpărat-o de pe un garaj din ciment din Port Talbot în 2019.

Locuitorii din Nottingham, însă, sunt de părere că desenul cu fetiţa cu cauciucul de bicicletă pe post de cerc hula-hoop ”ar trebui să rămână în zona în care a fost pus”, în acest sens The Nottingham Project susţinând că echipa lui Banksy, Pest Control, i-a transmis că îndepărtarea lucrării a fost făcută împotriva dorinţei artistului, notează BBC.

Opera va fi expusă la Moyse’s Hall Museum, în cadrul expoziţiei ”Moments”, alături de lucrări ale lui Banksy şi ale altor artişti, inclusiv KAWS şi Pure Evil, până la data de 30 septembrie. AGERPRES

Leave A Comment