Calendarul viitoarelor relaxări. Ce se schimbă de la 1 iunie, 1 iulie și 1 august

May 17, 2021
706 Views

După „marea relaxare” de sâmbătă, 15 mai, când s-a renunțat la mască în aer liber și la carantina de noapte, noi ridicări de restricții se anunță pentru începutul fiecărei luni de vară. Iată care sunt acestea, conform Hotărârii de Guvern, și în ce condiții se vor aplica.

Un prim pas spre revenirea la normalitate a fost făcut vineri seară, când Guvernul a anunțat ridicarea anumitor restricții, începând de sâmbătă.

Următoarele trei etape de relaxare sunt 1 iunie, 1 iulie și 1 august. Restricțiile vor fi ridicate treptat, însă acest lucru este condiționat de numărul persoanelor vaccinate și de evoluția pandemiei – mai exact, de rata de incidență înregistrată.

„Ne pregătim de relaxare, dar trebuie să fie o relaxare precaută. Nu vrem să relaxăm în iunie ca să revenim cu restricții în august. (…) Relaxările sunt condiționate de doi factori extrem de importanți: evoluția pandemiei și gradul de vaccinare. Dacă vrem mai multă relaxare trebuie să respectăm măsurile în vigoare și să ne vaccinăm”, a declarat președintele României, joi, într-o conferință de presă.

Și premierul României, Florin Cîțu, a anunțat, vineri, că viitoarele relaxări depind de gradul de vaccinare.

„Dacă vaccinarea nu merge în direcţia corectă, putem să tragem şi frâna de mână, până la urmă nu putem să ne jucăm cu aceste lucruri. Să venim mai încet cu aceste măsuri. Dar eu cred că românii vor din nou evenimente private, nunţi, botezuri, vor să meargă la concerte, vor să meargă la mare, am încredere că este o motivaţie foarte bună să se vaccineze”, a declarat premierul Cîţu, vineri, într-o vizită de lucru la Suceava.

„Să ţinem minte că 1 iunie nu înseamnă relaxare totală, înseamnă 5 milioane persoane vaccinate. 1 august urmează al doilea pas în care vorbim de o relaxare totală. Săptămâna viitoare toţi miniştri vor fi în stradă, vor fi în centre de vaccinare şi vor susţine această campanie”, a precizat Cîțu

Țintele de care depind viitoarele măsuri de relaxare, anunțate de președintele Klaus Iohannis:
la 1 iunie – 5 milioane de persoane vaccinate.
la 1 iulie – 6 milioane de persoane vaccinate.
la 1 august – 7 milioane de persoane vaccinate.

Ce restricții ar putea fi ridicate de la 1 iunie
Dacă până la 1 iunie se vor imuniza 5 milioane de persoane, iar incidența va fi mai mică sau egală cu 3 cazuri de COVID la mia de locuitori, s-ar putea susține spectacole în spații deschise cu până la 1.000 de persoane.

Tot de la 1 iunie, la nunți, botezuri, mese festive, pot participa în exterior maximum 70 de persoane, iar în interior, maximum 50 de persoane.

Numărul participanților crește gradual de la 1 iulie și 1 august. Iar dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate, limita este ridicată.

Tot la 1 iunie se permite formarea „de grupuri pietonale” din maximum 8 persoane, dacă nu provin din aceeași familie. Acum, numărul maxim permis este de 6.

Sălile de fitness, care în prezent funcționează la 50% din capacitate, vor putea funcționa la 70% din capacitate de la 1 iunie, „fără purtarea măștii de protecție și cu asigurarea unei suprafețe de 7 mp/persoană”, dacă se atinge ținta de vaccinare și se menține rata de infectare scăzută.

„Administratorul (sălii de fitness – n.r.) poate permite accesul mai multor persoane, cu condiția ca toți participanții să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, asigurând o suprafață de 4 mp/persoană”, se arată în HG.

Leave A Comment

%d bloggers like this: