Preşedintele Klaus Iohannis: Din 15 mai se elimină purtarea măştii în exterior, cu unele excepţii, şi se elimină restricţiile de circulaţie noaptea

May 14, 2021
560 Views

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, la finalul şedinţei de lucru cu prim-ministrul şi mai mulţi membri ai Guvernului, noile relaxări începând cu 15 mai.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis la finalul şedinţei de lucru:

„Am discutat astăzi despre pandemie, despre campania de vaccinare şi despre măsuri de relaxare. Pentru început, totuşi, să rememorez foarte pe scurt prin ce am trecut în această pandemie. Peste un an de zile a durat până acum pandemia. A fost prea multă suferinţă în România şi îmi pare rău pentru toţi cei care au suferit, însă trebuie să ne amintim şi de cei care au făcut posibilă gestionarea pandemiei: medicii, personalul medical. Ei sunt eroii noştri şi le datorăm mulţumiri. Acum vedem că pandemia s-a redus un pic, putem să respirăm puţin mai uşuraţi. Dar în acelaşi timp trebuie să ne fie clar că trebuie să ne pregătim pentru România post-pandemică. Pandemia nu se va termin nici mâine, nici de la 1 septembrie, dar trebuie să fim pregătiţi. Eu nu îmi doresc ca România post-pandemică să fie aceeaşi cu România înainte de pandemie. Avem şansa să o facem mai bună. Trebuie să implementăm reformele. Să avem o ţară în care facem sistemul imunitar mai bun, în care facem şcolile mai sigure, în care economia creşte, în care salariile cresc şi în care viaţa devine mai bună. Cum putem să ajungem acolo?

Să recapitulăm foarte pe scurt câteva date despre pandemie. Am avut în ultimele săptămâni o evoluţie de la o zi la alta, când numărul de persoane infectate a scăzut, cât şi numărul de persoane care au murit în fiecare zi de pe urma acestei boli cumplite. În acelaşi timp campania de vaccinare a prins viteză. Avem peste 100 de mii de persoane zilnic care se vaccinează. Am parcurs deja un drum lung, însă este nevoie de mult mai mult. Dacă vrem să ieşim din pandemie, trebuie să ne vaccinăm. Pentru asta, în şedinţa de astăzi, am stabilit nişte ţinte de vaccinare: 1 iunie- 5 milioane de persoane vaccinate, 1 iulie 6 milioane, iar la 1 august 7 milioane de persoane vaccinate. O să va întrebaţi de ce aceste date.

Am pregătit un calendar cu măsuri de relaxare şi am dorit să cuprindă intreagaa vară. Aşadar, ne pregătim de relaxare. Însă trebuie să fie o relaxare precaută. Nu vrem să ne relaxăm în iunie ca să revenim în august. Aşadar vom avea o relaxare pas cu pas. Am elaborat calendarul care cuprinde aceşti paşi până pe 1 septembrie, urmând că până la sfârşitul verii să avem o reevaluare pentru toamnă. Aceste relaxări sunt condiţionate de evoluţia pandemiei şi de gradul de vaccinare. Dacă vrem mai multă relaxare trebuie să respectăm măsurile în vigoare şi să ne vaccinăm. Aşa de simplu este.

Din 15 mai renunţăm la mască în exterior

Prima etapă de relaxare va avea loc pe 15 mai, următoarea etapă este 1 iunie, 1 iulie şi pe urmă 1 august. Aşadar, din 15 mai se elimină portul măştii în exterior, cu câteva excepţii: pieţele, staţiile de transport public, unde masca va rămâne obligatorie. A doua măsură este eliminarea restricţiilor de circulaţie noaptea şi simultan se elimina orice restricţie asupra programului agenţilor comerciali. Adică magazinele revin la programul normal. Tot din weekend activităţile sportive pot fi posibile în aer liber cu 25% din locuri ocupate. În interior vom avea câteva relaxări care încep majoritatea în 1 iunie.

Leave A Comment

%d bloggers like this: