Presedintele Iohannis a promulgat legea care obligă instanțele să pronunțe deciziile în cel mult 120 de zile

May 12, 2021
430 Views

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Astfel, instanțele de judecată trebuie să pronunțe deciziile în procesele penale într-un termen maxim de 120 de zile de la încheierea dezbaterilor.

De asemenea, motivarea deciziei trebuie să fie publicată în ziua pronunțării.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat la dezbaterile proiectului în Parlament că este normal ca fiecare om să ştie pentru ce primeşte o soluţie de condamnare sau de achitare, în acelaşi timp cu pronunţarea.

“Deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor. (…) În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut, instanţa poate amâna succesiv pronunţarea, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile. În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor”, prevede legea, potrivit Agerpres.

Prin actul normativ au fost reglementate şi situaţiile în care judecători, membri ai completului, sunt împiedicaţi – de exemplu, prin pensionare – să semneze motivarea hotărârii.

“Dacă vreunul dintre membrii completului de judecată este împiedicat să semneze, hotărârea se semnează în locul acestuia de preşedintele completului. Dacă şi preşedintele completului este împiedicat a semna, hotărârea se semnează de preşedintele instanţei”, se arată în lege.

Leave A Comment

%d bloggers like this: