Alianţa Apusenilor. Trei judeţe se unesc pentru a moderniza zeci de kilometri de drumuri turistice montane

April 29, 2021
243 Views

O Alianţă a Apusenilor între judeţele Bihor, Alba şi Cluj ar urma să impulsioneze dezvoltarea zonei şi modernizarea unor drumuri de mare interes turistic.

Iniţiativa a devenit viabilă după o întâlnire ce a avut loc în luna martie, la Câmpeni, între preşedinţii consiliilor judeţene din Alba şi Bihor, Ion Dumitrel şi Ilie Bolojan.

Înţelegerea vizează modernizarea a 10 km de drum între Padiş (Bihor) şi Ic Ponor (Cluj), zona carstică cea mai spectaculoasă din Apuseni. De asemenea, un alt proiect vizează modernizarea drumului ce asigură legătură cu DN75, în judeţul Alba, până la cătunul Ocoale din comuna Garda de Sus.

Practic, s-ar dori că drumurile montane cu un potenţial turistic uriaş să fie modernizate şi conectate, astfel încât Parcul Natural Apuseni să poată fi deschis din toate direcţiile, până la platoul Padiş. După Drumul Apusenilor, ce leagă Beiuşul de Stâna de Vale şi, mai departe, de Coada Lacului – Remeţi şi Valea Drăganului, ar fi a doua iniţiativa pentru aducerea infrastructurii din zona de nord a Munţilor Apuseni la standardele lumii civilizate.

Consiliul Judeţean Bihor îşi doreşte modernizarea Drumului Judeţean 763 din zona Padiş, la limita cu judeţul Cluj, aflat pe teritoriul comunei Budureasa. Acest drum ar urmă să facă legătură între zona Boga – Padiş din Bihor şi zona Doda Pilii – Răchiţele din judeţul Cluj pe un drum cu astfalt. Pentru ca acest deziderat să poată fi atins, e necesară modernizarea drumului de pământ şi piatră pe o lungime de 10 kilometri, de la Padiş până la Ic Ponor.

Mai departe, ruta continuă spre Doda Pilii şi Răchiţele, trecând pe lângă coada lacului Beliş – Fântânele. Un al doilea drum ce este vizat pentru a fi modernizat coboară de la limita judeţelor Bihor şi Cluj până în Alba, unde se intersectează cu DN 75, la Gârda de Sus. Lungimea acestui drum ar fi de circa 30 de kilometri, din care aproximativ 10 kilometri sunt deja la stadiul de asfalt, făcând legătură între DN75 şi zona Gheţarului de la Scărişoara. Proiectul se referă şi la dezvoltarea zonei schiabile din zona Arieşeni – Vârtop, unde există trei pârtii, două în Alba (Vârtop 1 şi 2) şi una în Bihor (Piatră Grăitoare).

Consiliul Judeţean Bihor mai pregăteşte şi modernizarea Drumului Judeţean 763 din zona Padiş, la limita cu judeţul Cluj, aflat pe teritoriul comunei Budureasa. Drumul judeţean leagă zona Boga – Padiş din judeţul Bihor, de zona Doda Pilii – Răchiţele din judeţul Cluj, km 35+100 – 45+100, pe o lungime de 10 kilometri.

Leave A Comment

%d bloggers like this: