Ce contraindicaţii are spanacul, cel mai puternic detoxifiant. Cine trebuie să evite să-l consume, ce conţine

March 11, 2021
808 Views

Calităţile curative ale spanacului sunt cunoscute şi apreciate din cele mai vechi timpuri. Strămoşii noştri îl foloseau pentru a se trata de anumite afecţiuni, ca şi iarbă de leac, dar de asemenea ca şi hrană. Cu toate acestea, spanacul este contraindicat persoanelor cu afecţiuni reumatice şi renale.

Legumele cu frunze verzi ne prelungesc viaţa. Primul pe lista super-alimentelor se află spanacul, bogat în nutrienţi, care conţine vitamina K (cu beneficii pentru sănătatea inimii, a sistemului osos, în prevenirea afecţiunilor oculare) şi care are efect anticancerigen.

„Spanacul poate fi inclus la ori ce masă şi consumat cu ouă, peşte, amestecat în salată verde etc. Se consumă ca şi aliment de bază pentru diferite mâncăruri, precum supe, supe-creme, mâncărică de spanac, salată de spanac, tarte cu spanac, şi lista poate continua. Aveţi grijă însă! Dacă în timpul preparării spanacul îşi schimbă culoarea, dacă în loc de verde devine un verde-gălbui, atunci spanacul nu mai trebuie consumat, deoarece este dăunător. Cel mai bine este ca spanacul să fie consumat în stare crudă, sau foarte puţin opărit”, explică pe blog-ul său dr. Cătălin Luca.

Are conţinut ridicat de minerale
Spanacul conţine săruri minerale, precum sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier, vitaminele A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic, clorofilă, aminoacizi (arginină, lizină), lipide, protide, glucide, mucilagii.

“De asemenea, spanacul are un conţinut ridicat în minerale, şi anume potasiu şi sodiu, astfel că tensiunea arterială este reglată mult mai uşor iar fluxul sangvin intră în parametrii normali, ceea ce determină sănătatea inimii”, spun specialiştii.

Antioxidanţii din compoziţia spanacului determină, şi ei, la rândul lor, consolidarea muşchilor inimii şi tratarea unor afecţiuni cardiovasculare destul de grave. Vitamina K conţinută de spanac joacă un rol important în reţinerea calciului în oase şi prevenirea osteoporozei.

Cui îi este interzis
“În principiu, consumul de spanac nu este contraindicat total. Spanacul poate fi introdus în alimentaţia bebeluşilor încă dinainte ca aceştia să împlinească un an. Dar hiperuremicii, persoanele cu litiază urică, trebuie să consume spanac cu moderaţie”, spune dr. Luca.

Se recomandă consumul moderat de spanac în cazul persoanelor cu afecţiuni hepatice, reumatice, inflamaţii gastrice şi ale intestinului, din cauza continuţului de oxalaţi de potasiu şi de calciu. De asemenea, persoanele care suferă de litiază trebuie să evite consumul excesiv deoarece conţine acid uric.

Până la 700 mg la 100 de grame de acid oxalic se găsesc în spanac, ceea ce îl face contraindicat celor care suferă de litiază deoarece contine acid uric”, explică dr. Denisa Zaharia, medic de familie. Acidul oxalic este adesea ingerat de oameni în cantităţi foarte mici pentru că este prezent în unele alimente, în special broccoli, castraveţi, cartofi şi varză.

Patru beneficii aduse organismului

Leave A Comment