Ce se întâmplă în corp dacă stai în casă și nu faci mișcare 2, 3 săptămâni?

February 25, 2021
424 Views

 

Despre efectele statului îndelungat în casă, fără a face exerciții fizice, dar și despre efectele sedentarismului am stat de vorbă cu un antrenor și psiholog sportiv.

Românii sunt clasificați ca fiind un popor sedentar. Pandemia de coronavirus a transformat ritmul zilelor pe întreaga planetă și ritmul activității fizice. Chiar dacă stăm în casă din diverse motive, este important să nu stăm la propriu, ci să facem exerciții fizice. Vine cu lămuriri Iulian Dinu, antreprenor, antrenor personal, instructor fitness, preparator fizic, kinetoterapeut și psiholog sportiv, Președintele Asociației Internaționale de Psihologie, Nutriție, Sport și Fitness.

CSÎD: Cum definiți sedentarismul?

Iulian Dinu: Sedentarismul se referă la lipsa de activitate fizică.

CSÎD: Mai concret, ce înseamnă un om sedentar?

Iulian Dinu: Un om sedentar este acel om care își petrece 8 ore din zi la locul de muncă pe un scaun, care circulă doar cu mijlocul de transport în comun sau cu mașina proprie fără să meargă pe jos, un om care urcă pe scările rulante la metrou în loc să urce pe scările normale, un om care preferă liftul în loc să urce 2-3 etaje și care ajunge acasă și își reia “activitatea” în poziție de șezut în față televizorului.

CSÎD: Ce ni se poate întâmpla dacă stăm 2, 3 săptămâni doar în casă și nu facem mișcare?

Iulian Dima: Organismul uman funcționează la capacitate maximă doar dacă i se acordă cele 3 necesități fundamentale: alimentație, odihnă și mișcare. Dacă stăm 2-3 săptămâni doar în casă și nu facem mișcare, primul efect este acumularea kilogramelor în plus. Mai apoi, intervin problemele cu somnul, anxietatea, depresia.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: