De ce nu trebuie să mâncăm grepfrut atunci când luăm medicamente. Cu ce pastile interacționează

February 20, 2021
381 Views

Grepfrutul este un fruct citric delicios cu numeroase beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, el poate interacționa cu unele medicamente, alterând efectul lor în organism.

Medicamentele sunt procesate în ficat și intestinul subțire de un grup de proteine numite citrocrom P450 (CYP).
CYP descompune medicamentele reducând nivelul lor din sânge.

Grepfrutul și multe dintre fructele cu care se aseamănă: portocale roșii, pomelo, mineole și portocale conțin o clasă de chimicale numite furanocumarine. Aceste furanocumarine perturbă funcția normală a CYP-urilor. De fapt, studiile arată că acestea alterează efectul în sânge la peste 85 de medicamente.

Grepfrutul poate mări efectele adverse ale acelor pastile, odată ce viteza proteinelor CYP de descompunere a medicamentelor este încetinită în intestin și ficat.

Dincolo de explicația medicală, trebuie să ținem minte că există trei lucruri importante pe care trebuie să le înțelegem:

-Nu e nevoie de o cantitate mare de grepfrut pentru ca efectele lui să se facă simțite. Un fruct întreg sau un pahar de suc de gref este de ajuns pentru a altera efectul medicamentelor.

-Efectul lui poate dura câteva zile. Grepfrutul poate afecta abilitatea medicamentelor între 1 și 3 zile. Dacă iei pastilele la câteva ore după ce ai mâncat gref nu este de ajuns.

-Impactul este semnificativ. Pentru un număr mic de medicamente, efectele grepfrutului pot fi serioase.
Iată care sunt medicamentele care interacționează cu grepfrutul:

Medicamente pentru colesterol
Unele medicamentele, cunoscute ca statine, sunt afectate de consumul de gref.

Statinele au rolul de a limita producția naturală de colesterol. Acestea scad riscul de deces în cazul celor cu boli de inimă.

Statinele pot provoca rabdomioliză sau descompunerea țesutului muscular. Acest lucru duce la slăbiciune musculară, durere și ocazional leziuni renale.

Grepfrutul mărește nivelul statinelor în sânge pentru trei statine, crescând semnificativ riscul de rabdomioliză: Atorvastatină, Lovastatină, Simvastatină.

Statinele pot crește în sânge cu până la 260%, în cazul asocierii lor cu grepfrut, potrivit unui studiu.

Alternativele sunt: Pravastatină, rosuvastatină, fluvastatină. Acestea nu interacționează cu greful.

Medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale
Majoritatea tipurilor de pastile pentru tensiunea arterială nu interacționează cu greful. Cu toate acestea, există câteva pastile care ar trebui luate cu atenție: Felodipină, Nifedipină, Losartan, Eplerenonă.

Combinate cu sucul de gref, aceste medicamente pot duce la o scădere prea mare a tensiunii arteriale.

Alternative sunt: Spironolactonă, Amlodipină. Acestea sunt folosite pentru a controla tensiunea arterială și nu interacționează cu greful.

Unele medicamente pentru ritmul cardiac
Grepfrutul influențează unele medicamente care tratează bătăile anormale ale inimii. Aceste interacțiuni pot fi periculoase dacă printre pastile se numără: Amiodaronă, Dronedaronă.

Aceste medicamente joacă un rol esențial în tratarea pacienților cu aritmii cardiace. Potrivit unui studiu, un pahar de 300 ml de suc de grepfrut poate crește nivelul acestor medicamente în sânge cu 84%, în comparație cu cei care nu consumă gref.

Unele medicamente împotriva infecțiilor – antibiotice
Cunoscute și ca antibiotice sau antimicrobiene, aceste pastile împotriva infecțiilor pot acționa în moduri diferite.

Deși antibioticele sunt unele dintre cele mai diverse categorii de medicamente, există câteva care au interacțiune semnificativă cu greful: Eritromicină, Rilpivirină și medicamente utilizate în HIV, primaquină, Albendazol.

Eritromicina este folosită pentru a trata câteva infecții bacteriene. Potrivit unui studiu, sucul de gref poate crește cantitatea de medicament în sânge cu până la 84%, față ce cei care nu consumă sucul. Excesul acestui medicament poate perturba ritmul cardiac.

O alternativă la eritromicină este claritromicină, un medicament din aceeași clasă cu eritromicina, dar care nu interacționează cu greful.

Medicamente împotriva depresiei și a anxietății
Există câteva medicamente prescrise de medicul psihiatru cu care grepfrutul interacționează. Printre acestea se numără: Quetiapină, Lurisadonă, Ziprasidonă, Buspironă, Diazepam, Midazolam, Triazolam.

Consumul de grepfrut în timpul tratamentului cu pastilele de mai sus poate duce la schimbări ale ritmului cardiac, somnolență excesivă și alte efecte adverse specifice fiecărei pastile.

Unele medicamente pentru subțierea sângelui

……

Așadar, înainte să consumi grepfrut, ține cont de tratamentul medicamentos pe care îl urmezi. Cele 31 medicamente precizate în acest articol sunt printre cele mai comune, însă lista nu se oprește aici. Poți verifica cu ce alimente sau substanțe interacționează pastilele pe care le iei pe drugs.com.

Sursa: Healthline

Leave A Comment

%d bloggers like this: