Ce faci dacă ai rămas fără job în pandemie? Un ghid cu platforme online și soluții practice pentru cei care-și caută acum loc de muncă

February 14, 2021
323 Views

Cei care au rămas șomeri în timpul pandemiei au la dispoziție mai multe platforme și soluții alternative pentru a-și găsi un loc de muncă. Platforme precum DatAfara.ro, Undelucram.ro, Lucrezdinnou.ro sunt câteva exemple în acest sens. Mai departe, poți să găsești un ghid cu soluțiile oferite de stat, dar și cu soluții alternative pentru găsirea unui nou job.

Pandemia provocată de noul coronavirus a lovit și în piața muncii din România. În martie 2020, la începutul perioadei de izolare, numărul total de șomeri înregistrați de la noi din țară era de 250.882 (un procent de 2,88%), iar la final de an, în decembrie 2020, numărul persoanelor fără un loc de muncă se ridica la 296.051 (un procent de 3,38%), conform datelor furnizate de Ministerul Muncii.

La nivel de locuri de muncă vacante, numărul acestora, în trimestrul al III-lea al anului 2020 a fost de 39,3 mii, în creştere cu 5,2 mii faţă de trimestrul anterior.

E de ajuns un calcul foarte simplu ca să ne dăm seama că numărul celor care nu au un job în clipa de față, care nu include doar șomerii înregistrați, depășește oferta angajatorilor.

Într-o astfel de situație, psihologii susțin o abordare calmă și organizată pentru a vedea exact direcția de mers și noile obiective pentru găsirea unui nou loc de muncă. Un alt pas este acela de a cere ajutorul cunoscuților și apropiaților, iar dacă nici varianta asta nu dă roade, ar fi bine să-ți pregătești un CV și să aplici în cadrul unor platforme de job-uri, cum ar fi: LinkedIn, ro.jooble.org, bestjobs.ro, ejobs.ro sau hipo.ro.

Partea bună este că soluțiile nu se opresc aici și există inițiative care vin în ajutorul tău, pe lângă modurile în care Statul încearcă să rezolve problema. Ce poți face din punct de vedere legal Indemnizația de șomaj este o variantă care se poate aplica în anumite cazuri.

Roxana Neagu, director editorial la avocatnet.ro explică: „O persoană care a rămas fără loc de muncă are dreptul să solicite o indemnizație de șomaj la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, prin depunerea unei cereri tipizate și a câtorva documente (lista poate varia, dar în mare, ea include copii ale actelor de identitate și de studii sau calificări, adeverință medicală, actul primit la încetarea contractului de muncă etc.).”

Roxana spune că valoarea indemnizației primite depinde de stagiul de cotizare, deci de perioada în care o persoană a muncit legal și a plătit la stat contribuția pentru șomaj. „Ca idee, indemnizația pornește de la 375 de lei și poate crește cu câteva sute de lei, în funcție de câți ani a contribuit la fondul de șomaj și de valoarea salariului său în ultimul an de activitate”, precizează ea.

Mai mult, perioada de acordare a acestei indemnizații depinde și ea de stagiul de cotizare și poate fi de 6, 9 sau 12 luni: pentru cei care au cotizat cel puțin un an, indemnizația va fi acordată timp de 6 luni, pentru 9 luni se acordă celor care au plătit contribuții minimum 5 ani și 12 luni pentru cei al căror stagiu de cotizare depășește 10 ani.

„Un lucru foarte important este că indemnizația de șomaj se poate acorda doar dacă persoana respectivă a rămas fără loc de muncă din motive care nu îi sunt imputabile – spre exemplu, poate primi banii de la stat dacă i s-a restructurat postul, însă nu are dreptul la indemnizație de șomaj în cazul în care a fost concediată pentru că nu își îndeplinea corespunzător atribuțiile de la serviciu”, mai spune Roxana Neagu. Aici găsești toate datele necesare cu privire la indemnizația de șomaj și actele aferente acesteia.

Cum te ajută statul

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă prezintă o secțiune de locuri de muncă vacante la nivel național, cât și detalii despre acestea. La momentul prezent, aici există 3454 de oferte și 11529 de posturi. Tot aici găsești și cursuri de formare profesională (update în fiecare lună).

La nivel național, în luna februarie 2021, vor începe 58 de programe de formare profesională. ANOFM oferă și consultanța și asistența pentru începerea unei activități independente sau pentru initierea unei afaceri, la cerere, persoanelor în căutarea unui loc de muncă, sub forma de servicii juridice, de marketing, financiare, metode și tehnici eficiente de management și alte servicii de consultanță.

Roxana Neagu aduce în vedere și ordonanța de urgență (OUG220 din 2020) care a intrat în vigoare la finalul anului trecut.

„Pentru cei care își caută un job în această perioadă ar fi interesant de punctat și că există un program pornit anul trecut, prin care statul încurajează companiile să angajeze șomeri de până în 29 de ani sau de peste 50 de ani, dacă aceștia au fost concediați în timpul stării de urgență sau în timpul stării de alertă pentru că li s-au desființat locurile de muncă.

Practic, pentru aceste tipuri de angajări (deci strict pe cele două intervale de vârstă), făcute până în septembrie 2021, statul acoperă, timp de un an, 50% din salariu (până la cel mult 2.500 de lei), ceea ce poate fi atractiv pentru firme pentru că, timp de 12 luni, ele vor trebui să-i plătească respectivului angajat doar cealaltă jumătate de salariu”, spune ea.

ANOFM pune la dispoziția publicului un număr unic de telefon – 021.444-0000, la care cetățenii pot suna pentru a obține informații suplimentare cu privire la șomajul tehnic, la facilitățile acordate prin prevederile Legii nr.19/2020 precum și prin prevederile OUG 92/2020, între orele 09:00 – 16:00 de luni până joi și vineri între 09:00 – 13:00.

Soluții alternative pentru găsirea unui loc de muncă

…..

Leave A Comment