Echinocțiul de primăvară. Când și cum se sărbătorește evenimentul astronomic care aduce zile mai lungi și obiceiuri străvechi

March 20, 2024
221 Views

Pentru aceia dintre noi care abordează lucrurile după principiul Goldilocks (nici prea puțin, nici prea mult), echinocțiul de primăvară este practic perfect.

Echinocțiul de primăvară aduce egalitate între zi și noapte

Împreună cu echinocțiul de toamnă, acesta este momentul în care obținem acel echilibru glorios între ziua și noaptea în întreaga lume, de la ecuatorul aburit până la polii friguroși, cu doar aproximativ 12 ore din fiecare. Nimeni nu trece prin extreme, așa cum vedeți la solstițiul de iarnă sau la solstițiul de vară, potrivit edition.cnn.

În 2024, echinocțiul de primăvară va avea loc fie marți, 19 martie, fie miercuri, 20 martie. Totul depinde de locul în care vă aflați.

Când anume va avea loc echinocțiul de primăvară?
Echinocțiul de primăvară va sosi exact în România la ora 05:06, miercuri, 20 martie.

Pentru marea majoritate a oamenilor din emisfera vestică, asta înseamnă că echinocțiul va avea loc marți, 19 martie. Iată o defalcare a orelor și datelor în anumite orașe din întreaga lume (ajustate pentru ora de vară):

– Anchorage (Alaska): 7:06 p.m. marți

– Las Vegas (Nevada): 8:06 p.m. marți

– Guadalajara (Mexic): Marți, ora 21:06

– Chicago (Illinois): 10:06 p.m. marți

– Toronto (Canada) și Jacksonville (Florida): 11:06 p.m.

Pentru fusurile orare aflate la est de cele de mai sus, echinocțiul cade miercuri, 20 martie. Alte câteva locuri:

– Halifax (Canada): 12:06 a.m.

– Dublin (Irlanda) și Accra (Ghana): 3:06 a.m.

– Berlin (Germania): 4:06 a.m.

– Alexandria (Egipt): 5:06 a.m.

– Ankara (Turcia): 6:06 a.m.

– Dubai (Emiratele Arabe Unite): 7:06 a.m.

– Mumbai (India): 8:36 a.m.

– Chiang Mai (Thailanda): 10:06 a.m.

– Hong Kong: 11:06 a.m.

– Tokyo (Japonia): 12:06 p.m.

Pentru unii, toamna se simte în aer
Cei din emisfera nordică așteaptă cu nerăbdare zile mai lungi, flori parfumate și o explozie de verdeață. Dar pentru cei care trăiesc la sud de ecuator, acest echinocțiu înseamnă că se îndreaptă spre toamnă.

Așadar, pentru chilieni, sud-africani și australieni, printre alții, acesta este momentul să îmbrățișeze vremea mai răcoroasă de toamnă.

Pentru persoanele care locuiesc în apropierea ecuatorului, în locuri precum Quito, Ecuador, sau Singapore, nimic din toate acestea nu este cu adevărat o mare problemă. Aceștia beneficiază de aproximativ 12 ore de lumină naturală și de noapte pe tot parcursul anului.

Echinocțiul de primăvară are un alt nume
Dacă auziți vreodată pe cineva spunând “echinocțiu vernal”, înseamnă același lucru.

Termenul echinocțiu provine din cuvântul latin “equinoxium”, care înseamnă “egalitatea dintre zi și noapte”. Iar vernal vine tot din latină și înseamnă “primăvară”.

De ce are loc echinocțiul de primăvară?
Pământul se rotește de-a lungul unei linii imaginare care merge de la Polul Nord la Polul Sud. Se numește axă, iar această rotație este cea care ne oferă ziua și noaptea.

Cu toate acestea, axa se înclină la 23,5 grade, după cum explică NASA. Acest lucru poziționează o emisferă a planetei pentru a primi mai multă lumină solară decât cealaltă pentru jumătate din orbita anului în jurul soarelui. Această discrepanță a luminii solare este cea care declanșează anotimpurile.

Efectul este maxim la sfârșitul lunii iunie și la sfârșitul lunii decembrie. Acestea sunt solstițiile, iar acestea au cele mai mari diferențe extreme între zi și noapte, în special în apropierea polilor. (Acesta este motivul pentru care rămâne întuneric atât de mult timp în fiecare zi în timpul iernii în locuri precum Scandinavia și Alaska).

Dar, de la solstițiul de iarnă de acum trei luni, în decembrie, ați observat probabil că zilele noastre au devenit mai lungi în emisfera nordică și nopțile mai scurte. Și acum iată-ne ajunși la echinocțiul de primăvară!

În continuare, emisfera nordică va fi mai expusă la soare decât emisfera sudică. De aceea, devine din ce în ce mai cald pe măsură ce ne îndreptăm spre solstițiul de vară din iunie.

Echinocțiile nu sunt exact “egale”
Timp bonus! Se pare că la echinocțiu ai parte de un pic mai multă lumină naturală decât întuneric – și cât de mult depinde de locul unde te afli pe planetă.

Cum se poate întâmpla acest lucru când ar trebui să fie 12 ore de zi și 12 ore de noapte?

După cum explică Serviciul Național de Meteorologie din SUA, orele “aproape” egale de zi și de noapte se datorează modului complex în care se măsoară un răsărit de soare și refracției luminii solare în atmosfera noastră.

Această îndoire a razelor de lumină “face ca soarele să apară deasupra orizontului, când poziția reală a soarelui este sub orizont”. Ziua este un pic mai lungă la latitudini mai mari decât la ecuator, deoarece soarele are nevoie de mai mult timp pentru a răsări și a apune cu cât te apropii mai mult de poli.

Am ajuns la acea împărțire cu adevărat egală zi/noapte cu câteva zile înainte de echinocțiul oficial de primăvară. Acesta se numește equilux.

Locuri și sărbători speciale
Oamenii au avut o poveste de dragoste cu primăvara și cu tot ce este ceresc.

În Mexic, situl mayaș Chichén Itzá are legături speciale cu echinocțiul. În acest sit, impresionanta piramidă cunoscută sub numele de El Castillo a fost aliniată astfel încât o umbră care conturează forma unui șarpe de lumină (Kukulcán) coboară treptele la echinocții.

În Anglia, misterioasa structură de piatră de la Stonehenge a fost un loc de adunare popular pentru solstiții și echinocții de secole. English Heritage organizează în prezent evenimentele.

Pe insula mediteraneană Malta, un templu megalitic antic din complexul Mnajdra este aliniat astfel încât razele soarelui de dimineață de la echinocțiul de primăvară și de toamnă să strălucească direct prin intrarea principală.

Culturi din întreaga lume sărbătoresc echinocțiul. Iată câteva dintre ele:
În Japonia, Ziua Echinocțiului Vernal este o sărbătoare publică (miercuri, 20 martie, anul acesta). Mulți oameni aderă încă la tradiții vechi, cum ar fi vizitarea mormintelor de familie și organizarea de reuniuni de familie pentru a marca echinocțiul de primăvară.

Nowruz este Anul Nou persan. Cunoscut și sub numele de Nauryz, Navruz sau Nowrouz, acesta înseamnă “zi nouă”.

Nu este o coincidență că pică în prima zi de primăvară. Calendarul iranian este un calendar solar, ceea ce înseamnă că timpul este determinat, prin observații astronomice, de mișcarea Pământului în jurul soarelui. Așadar, prima zi a anului începe întotdeauna cu echinocțiul de primăvară.

Este o sărbătoare a noilor începuturi: dorința de prosperitate și întâmpinarea viitorului, în timp ce se leapădă de trecut. De aceea, familiile profită de această perioadă pentru a-și curăța în profunzime casele și dulapurile și pentru a cumpăra haine noi.

În China, încercarea de a ține un ou în picioare este un joc popular în timpul echinocțiului de primăvară, potrivit VisitBeijing.com. Se crede că acest obicei datează de mii de ani și se crede că, dacă oamenii reușesc să facă un ou să stea în picioare, vor avea noroc. Iar oamenii din toată China mănâncă legume locale de primăvară.

În România, conform tradiţiei populare în această zi începe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pământul cu beţele, alungând frigul: „Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură“.

Specialiştii în Etnografie şi Folclor spun că în vechime se aprindeau focuri pentru “a arde” iarna şi a renaşte, prin căldură, spiritul primăverii. Obiceiul a fost asimilat în creştinismul românesc sub forma Focurilor Sfinţilor.

Leave A Comment