Opera Nationala Romana Cluj-Napoca : ELIXIRUL DRAGOSTEI, VINERI, 03 FEBRUARIE 2023, ORA 18:30, SALA MARE

January 31, 2023
564 Views

“Deja recunoscut la Milano în urma apariției operei Anna Bolena, Gaetano Donizetti a compus L’elisir d’amore (1832) cu avântul și rapiditatea care îl caracteriza, dezvăluind o capodoperă hazlie și dramatică, deopotrivă naivă și profundă. Comicul poveștii se datorează mai ales atitudinii infantile a îndrăgostitului Nemorino – care crede cu tărie că elixirul comercializat de șarlatanul Dulcamara (de fapt, un simplu și bun vin de Bordeaux) îi va aduce dragostea capricioasei Adina, la care tânjește cu ardoare.

Profunzimea operei rezidă în modul lui Nemorino de a-și demonstra dragostea, acesta fiind dispus ca, pentru a obține suma de bani necesară achiziționării elixirului, să se înroleze definitiv în armată. Gestul o sensibilizează pe Adina și o determină să își anuleze căsătoria cu sergentul Belcore – pretendentul ei ideal.

Aparent, fericitul deznodământ se datorează poțiunii miraculoase; ceea ce contribuie însă la apropierea celor doi tineri este procesul maturizării pe care îl experimentează.”

Leave A Comment

%d bloggers like this: