Ce slăbește sistemul imunitar – 10 obiceiuri nocive pentru imunitate

February 11, 2021
126 Views

Ce slăbește sistemul imunitar? Să fie alimentația, lipsa de somn, anumite medicamente? Ei bine, toate acestea, dar nu numai.
Află mai jos ce slăbește sistemul imunitar și care sunt obiceiurile de care trebuie să te dezveți pentru a preveni slăbirea imunității.

Lipsa de somn sau somnul agitat, neodihnitor

Dacă pierzi nopțile butonând laptopul sau nu reușești să îți faci „norma” de cel puțin 8 ore de somn odihnitor pe noapte, ești mult mai expus riscului de a face forme mai grave de infecții, pentru că sistemul tău imunitar nu mai funcționează la capacitate maximă. Corpul eliberează citochine, adică proteine care sprijină imunitatea, doar în timpul somnului, așa că ai grijă și odihnește-te.

Anxietatea slăbește imunitatea

Stresul și grijile continue nu fac casă bună cu anticorpii care ar trebui să te protejeze de infecții. Gândurile negative, fricile, îngrijorarea, toate acestea îți slăbesc sistemul imunitar deoarece favorizează producerea în exces de cortizol, hormonul stresului, care îți fragilizează mecanismul natural de apărare al organismului în fața agenților patogeni.

Nivelul scăzut de vitamina D

Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, dar are un rol important și în producerea de celule imunitare. O găsești în alimente precum ouă, pește gras, cereale și lapte fortificat, dar și în… razele soarelui. Așa că ai mai mare grijă ce pui în farfurie și nu uita de „baia de soare” zilnică, de minimum 15 minute.

Medicamente care slăbesc sistemul imunitar

Printre „bulinele” care sunt renumite pentru efectul lor negativ asupra imunității se numără cele pentru tratarea alergiilor, artritei, lupusului sau bolilor inflamatorii intestinale. Multe astfel de medicamente au la bază cortiscosteroizi, substanțe care pot slăbi imunitatea, potrivit webmd.com.

Ce slăbește sistemul imunitar? Consumul redus de fructe și legume proaspete

…..

Lipsa de mișcare slăbește imunitatea

….

 

Leave A Comment

%d bloggers like this: