Câștigătorul concursului internațional de soluții pentru #ClujulVerde: 45,5 ha pentru amenajarea celui mai mare proiect verde din istoria orașului – Parcul Est

February 9, 2021
1,292 Views
Primăria municipiului Cluj-Napoca, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, a organizat Concursul internațional de soluții „Amenajarea Parcului Est”. Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă online au fost anunțați câștigătorii.
O calitate a vieții pentru cetățenii orașului reprezintă principalul obiectiv al municipalității clujene. Pentru dezvoltarea durabilă a municipiului și a zonei metropolitane pe termen mediu și lung, urmărim, printr-o serie de proiecte sustenabile, să reducem emisiile de gaze cu efecte de seră cu 10% până în 2030, în timp ce suprafața de spații verzi din oraș va crește cu 15%.
Așadar, proiectul privind amenajarea Parcului Est se încadrează în această linie strategică de a conecta dimensiunea verde, nepoluantă, la fundamentul de bază prin care orașul este construit pentru oameni și nu pentru profit.
În urma deliberării juriului internațional, proiectele câștigătoare sunt următoarele:
Premiul I, reprezentat de contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de 6.288.360 lei, fără TVA: proiectul nr. 100: Metapolis Architects S.P.R.L. în asociere cu S.C. Studio de peisaj Ana Horhat S.R.L. și S.C. Atelier Mass S.R.L.
Autor principal: Metapolis Architects, Studio de Peisaj Ana Horhat, Atelier Mass
Proiectul a fost desemnat câștigător deoarece reușește să combine „într-o manieră inteligentă fluiditatea zonei umede cu dispunerea ortogonală a plantației pepinierei pentru a realiza un desen coerent. Este un proiect construit cu mijloace minime – topografie, apă, vegetație și alei – iar rezultatul aduce o bogăție impresionantă și o diversitate de atmosfere, deschise pentru a evolua în timp și pentru a absorbi nevoi viitoare”, așa cum s-a arătat în aprecierile juriului internațional.
Premiul II, în valoare de 120.000 lei, fără TVA: proiectul nr. 107: Karres en Brands Landschapsarchitecten B.V și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.
Autori principali: Darius Reznek, Bart Brands, Natalia Gruszczynska, Oana Paraschiv, Justyna Chmielewska, Mathijs Peters, Ida Pedersen (KARRES EN BRANDS)
Colaboratori arhitectură: Cristina Enache, Alexandra Coltos, Sorina Rusu (UAUIM)
Premiul III, în valoare de 60.000 lei, fără TVA: proiectul nr. 126: SC NORMA ARHITECTURĂ ȘI URBANISM S.R.L.
Autor principal: Péter Eszter, Fleșeriu Alexandru Nicolae
Coautori: Afrasiabi Dariush Vlad, Filip Oana Antonia, Farkas Kinga, Hrenciuc Andra Gabriela, Stoica Radu Nicolae
Colaboratori specialități: Dudaș Maria Cristina, Tetelea Cristian
Mențiune specială: proiect nr. 120: STARH – ARHITECTURA, CONSTRUCȚII, DESIGN SRL
Autor principal: Florian Stanciu
Coautori: Maria – Iulia Stanciu, Cosmin Gălățianu, Octavian Bîrsan, Roberta Frumușelu, Cristian Beșliu, Cosmin Georgescu
Colaboratori arhitectură: Eduard Untaru, Sebastian Ciulei, David Mihai
Mențiune specială: Proiect nr. 108

Leave A Comment

%d bloggers like this: