Neurastenia sau oboseala cronică – simptome, cauze şi tratament

February 3, 2021
154 Views

 

Neurastenia sau oboseala cronică se întâlneşte mai des la cei cu o viaţă stresantă şi un regim de muncă foarte solicitant.
În ziua de azi foarte mulţi oameni se plâng că sunt obosiţi, iar o parte dintre ei solicită ajutor medical în acest sens. Oboseala normală este tranzitorie, suportabilă, explicabilă în contextul de viaţă şi activităţile desfăşurate, nu duce la simptome psihice, iar odihna permite recuperarea completă.

Pentru aproximativ 2% din populaţia adultă, epuizarea devine persistentă şi afectează semnificativ existenţa.

Când nu este suficient explicabilă prin probleme de sănătate fizică sau psihică (diagnosticate şi nu doar presupuse), se poate vorbi despre un sindrom (o grupare de simptome) care în timp s-a chemat: neurastenia, nevroză astenică, epuizarea nervoasă/fizică, sindromul de oboseală cronică sau a fost considerat o tulburare de somatizare.
Se întâlneşte mai des la cei cu o viaţă stresantă şi un regim de muncă foarte solicitant. Detaliază psihologul Simona Ghinea.

Care sunt cauzele oboselii cronice
Pentru mulţi dintre cei diagnosticați cu neurastenia copilăria şi adolescenţa au fost perioade în care părinţii le-au cultivat convingerea că pot face orice cu rezultate excelente.

Doar că acest orice se referă la ce doreau părinţii şi nu copilul. În principiu, laudele şi recompensele sunt un lucru bun, cel puţin în comparaţie cu duritatea şi abuzurile. Însă, dacă acest comportament este excesiv, copilul devine în timp foarte interesat de aceste aprecieri şi urmează preponderant linia trasată de părinţi. Nu mai reuşeşte să afle cine este, ce-şi doreşte să facă şi ce nu.

Aşa că adultul tânăr ajunge să aibă o stimă de sine scăzută, o mulţime de fantezii legate de succes şi performanţă şi nu în ultimul rând o slabă capacitate de a se cunoaşte şi înţelege.

Problemele apar inevitabil, întrucât cei din jur nu îi percep în acest fel, iar cu trecerea timpului devine foarte evident că nu toţi putem ajunge bogaţi şi faimoşi. Planul lor existenţial începe să se clatine, iar frustrările se acumulează până dincolo de capacitatea de a le gestiona sănătos.

Primul lor gând este că nu au încercat suficient şi întrucât sunt „programaţi” să creadă că succesul este inevitabil, se gândesc foarte rar la eşec sau la schimbarea obiectivelor/planului.

Suferinţa emoţională apare în cazul în care aceştia văd că nu reuşesc ceea ce-şi propun şi, în loc să schimbe strategia, încearcă să facă şi mai mult din ceea ce deja nu merge.

Cum se manifestă neurastenia

Din punct de vedere clinic există o simtomatologie cronică de tip anxios şi depresiv. Totuşi, bolile din aceste două categorii includ şi multe alte manifestări iar simptomele care sunt similare cu cele ale neurasteniei sunt de regulă mai severe.

Tulburările depresive şi cele anxioase debutează şi evoluează după alte tipare, au un alt răspuns la tratamentul psihotrop.

Creierul se află într-o stare prelungită de suprastimulare şi, din acestă cauză, se ajunge la nelinişte, tensiune psihică şi fizică, o dispoziţie cronică de iritabilitate, labilitate emoţională, oboseală în special mentală, letargie şi extenuare.

Plângerea principală poate fi legată de epuizarea percepută chiar la eforturi minore.

Ceea ce demoralizează persoanele afectate este că odihna (activă sau pasivă) nu îi ajută decât foarte puţin sau chiar deloc. Se caută repausul, odihna, „evitarea stresului”, însă pacienţii constată că starea lor de activare este atât de crescută, încât nu reuşesc să se mai relaxeze.

Stresul prelungit duce la apariţia de simptome în mai toate regiunile corpului, motiv pentru care pacienţii solicită un volum uriaş de servicii, în special din domeniul medicinii interne. Iată câteva dintre simptomele care pot ascunde o stare de oboseală cronică:

-ameţeală, senzaţia de leşin
-dureri severe de cap
-insomnie, oboseala accentuată pe timpul zilei
-dificultăţi de concentrare, probleme de memorie
-scăderea randamentului gândirii
-sensibilitate crescută sau intoleranţă la zgomote şi lumini puternice
-creşterea frecvenţei cardiace, palpitaţii, dureri nespecifice în zona inimii
-tensiune arterială mărită
-dureri musculare şi articulare
-dureri corporale difuze
-senzaţia că anumite segmente „amorţesc”, sunt prea reci sau foarte calde
-transpiraţii
-dureri de spate, sensibilitate crescută de-a lungul coloanei
-dificultăţi de înghiţire, greaţă
-gastrită/ulcer
-tulburări ale tranzitului intestinal, sindrom de colon iritabil
-tulburări ale ciclului menstrual
-disfuncţii sexuale

Complicaţii ale oboselii cronice

Leave A Comment

%d bloggers like this: