Oboseala cronică: ce afecțiuni poate ascunde

January 21, 2021
406 Views

Oboseala cronică este o suferință care te face să te simți epuizat tot timpul.

Îți dai seama că suferi de oboseală cronică atunci când ai probleme în a rămâne treaz atunci când te uiți la un film care îți place. Cu toții ne simțim mai obosiți atunci când suntem răciți, gripați sau, poate, am avut o perioadă mai aglomerată. Însă, dacă suferi de o lipsă constantă de energie și de oboseală continuă, poate fi timpul să te adresezi medicului specialist!

Oboseala cronică: ce este ea?

Oboseala este o stare persistentă și constantă, care limitează funcționarea organismului. Astfel, apare o epuizare inexplicabilă, persistentă și recidivantă. Este similară modului în care te simți atunci când ai gripă sau ai pierdut multe ore de somn. Dacă suferi de oboseală cronică cel mai probabil te vei trezi dimineața cu senzația că nici măcar nu ai dormit.

În majoritatea cazurilor, există un motiv întemeiat pentru oboseală. S-ar putea să fie vorba despre rinită alergică, anemie, depresie, fibromialgie, boli renale cronice, boli hepatice, boli pulmonare sau alte afecțiuni de sănătate. Iată ce trebuie să știi:

Alergiile și oboseala

Simptome: oboseală, cefalee, mâncărime, congestie nazală

Rinita alergică este o cauză frecventă a oboselii cronice. Ea poate fi ușor tratată și auto-gestionată. Pentru a stabili un diagnostic, medicul va evalua simptomele și va stabili,cu ajutorul istoricului detaliat sau testării dacă alergiile sunt declanșate de polen, insecte (acarieni sau gândaci), părul de animale, mucegai, modificări ale vremii sau altceva.

Anemie și oboseală

Simptome: oboseală, amețeli, senzație de frig, iritabilitate

Anemia este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale sângelui. Pentru femeile aflate la vârsta fertilă, anemia este o cauză frecventă de oboseală cronică. Acest lucru este valabil mai ales pentru femeile care au cicluri menstruale abundente, tumori fibroase uterine sau polipi uterini.

Depresie, anxietate și oboseală

Simptome: tristețe, senzația lipsei de speranță, devalorizare, oboseală

Uneori, depresia sau anxietatea stau la baza oboselii cronice. Depresia afectează de două ori mai multe femei decât bărbații și deseori acaparează chiar familii întregi.

Femeile pot suferi de depresie postpartum după nașterea unui copil. Unii oameni suferă de tulburări afective sezoniere iarna, manifestând sentimente de oboseală și tristețe.

Fibromialgia și oboseala

Simptome: oboseală cronică, dureri musculare profunde, puncte sensibile dureroase, probleme de somn, anxietate, depresie

Fibromialgia este una dintre cele mai frecvente cauze de oboseală cronică și dureri musculo-scheletice, în special la femei. Fibromialgia și sindromul oboselii cronice sunt considerate tulburări separate, dar conexe. Acestea împărtășesc un simptom comun – oboseală severă care interferează foarte mult cu viața de zi cu zi.

Fibromialgia dă senzația că indiferent cât de mult dormi, nu este niciodată odihnitor sau suficient. De asemenea, somnul poate fi întrerupt de trezirea frecventă. Cu toate acestea, este posibil să nu ne amintim nicio întrerupere a acestuia, a doua zi, la trezire.

Alergii alimentare, intoleranță alimentară și oboseala

Simptome: oboseală, senzație frecventă de somnolență, epuizare

Deși alimentele ar trebui să ofere energie, noile cercetări medicale sugerează că intoleranțele alimentare ascunse – sau alergiile – pot face contrariul. De fapt, oboseala poate fi un semn de avertizare timpurie a intoleranței alimentare sau a alergiilor alimentare. Boala celiacă, ce rezultă din incapacitatea de a digera glutenul, poate provoca, de asemenea, oboseală.

Bolile de inimă și oboseala

Simptome: oboseală acută rezultată chiar și în urma unor activități simple

Dacă te simți epuizat după o activitate ușoară – de exemplu, urcarea treptelor – poate fi timpul să discuți cu medicul despre bolile de inimă.

Artrita reumatoidă și oboseala

Simptome: oboseală, dureri articulare, articulații inflamate

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: