Patricia – CELOR CARE VORBESC DESPRE NOȚIUNEA DE performanță ÎN CONDIȚIILE ROMÂNIEI, ANII 2020-2021

January 13, 2021
234 Views
~ Auzisem zilele trecute un domn din parlament pomenind de plata salariaților în funcție de performanță…
Încerc să fiu succintă.
Domnului cu cămașa albă și cravată…mai dați o tură…printre oameni, prin realitate.
Performanța și elitismul nu pot avea loc în niște condiții umilitoare.
Nimeni nu contestă că da, oamenii mari, adesea s-au format în cele mai grele condiții și neajunsuri, dar haideți să redefinim termenul de performanță.
DE CE NU ?!
Performanța este realizată în fiecare zi de CĂTRE părinți, copii, vârstnici-părinți care încă le sunt alături copiilor așa cum pot ei mai bine, chiar dacă totul în jur li se prăbușește, copii care înțeleg asemenea unor persoane mari și înțelepte dificultățile părinților, neajunsurile, certurile iscate datorită stresului și presiunii, bătrânii care își trăiesc viața cu modestie și acceptare, după ani de sacrificii și dedicare copiilor lor și nepoților.
Poate vă veți acorda o clipă, să vă întrebați dacă nu cumva, performanța, trebuie redefinită și adaptată condițiilor secolului XXI.
Perfomanța ESTE despășirea anxietății, fricii create, curajul de a visa și spera la posibilitatea dezvoltării personale în continuare, chiar și atunci când prezentul nu îți dă nicio șansă.
Performanța nu mai este nicăieri în zilele astea, doar în MINTE.
Asta înseamnă performanță acum-când toate dubiile, indeciizile, nehotărârile și neîncrederea sunt depășite mental pentru a fi în continuare alături de cei dragi, în cea mai bună formă posibilă, când reușești să nu o iei razna, deși toate acțiunile din jur la asta îndeamnă.
Carlos Santana fredona într-una dintre piesele copilăriei mele, the rich are getting richer the poor are getting poorer…
Neuitând de efectele capitalismului și ale pandemiei, să aruncăm o privire asupra performanței ce a ajuns să însemne chiar a supraviețui unei banale zile-o zi în care dorința de a fi mai mult, a trăi mai intens și face mai mult nu se pierde, dincolo de harababura mondială.
Performanța, dragilor domni cu cămașă albă și cravată,
este în fiecare artist care nu mai poate performa, al cărui elan a fost aruncat la gunoi și care nu mai se simte valoros și util, redând ca în nu demultele apuse vremuri, bucuria, zâmbetul și dreptul la visare, acel artist care stă și așteaptă să se resimtă util.
Performanța, este în studenții care nu văd un viitor pentru exprimarea valorilor și talentelor, dar totuși, cu căștile în urechi, merg senini pe stradă, imaginând o realitate demnă de măreția îndrăznelii de a visa.
Performanța este în răbdarea și profesionalismul medicilor, care deși nu au o direcție clară, continuă să își facă datoria cu verticalitate și umanism.
Performanța este în ochii fotografilor curioși și însetați de evenimente, oameni, mișcare, viață, care își hrănesc imaginația cu clipe ce ar putea să fie.
Performanța, este în așteptarea copiilor talentați sau cei ce încă nu și-au descoperit talentul, de a putea explora lumi noi, activități și interese ce le vor da contur personalității.
Performanța este în puterea limitării oamenilor la resurse și renunțării, pentru cei dragi.
Performanţa este în paşii celor care fac încă mişcare, sport, în ciuda semnului de întrebare şi realităţii care încurajează stagnarea şi aplatizarea psihică şi fizică.
Performanţa este în oful celor care nu şi-au luat rămas bun de la cei dragi, pentru că numărul persoanelor la funeralii este limitat.
Performanţa este în acceptarea celor care nu şi-au făcut nunta pe care şi-o imaginaseră de ani.
Performanţa este în acceptarea durerii şi dorului celor care nu îşi mai întâlnesc persoanele dragi.
Performanța este atunci când părinții plătesc facturi duble, pentru că lucrează de acasă, deși salariul lor este tot atât sau chiar mai mic.
Performanța o realizează părinți ce au ajuns să se mute dintr-un birou demn de profesionalismul lor, în propria baie și de a lucra de acolo ore în șir, pentru a nu deranja copiii ce sunt “la școală”, adică în cameră, living sau bucătărie.
Performanța este, așadar, neacceptarea unor paradigme, prin concentrarea pe frumosul existent.
Performanța aparține persoanelor care fac Rai din ce au.
Performanța este în fiecare antreprenor care a avut o viziune și a dezvoltat un concept util lui și celor din jur, iar acum rezistă cu frustări și durere să vadă totul călcat în picioare de oameni care, nu au înțeles.
Performanța este depășirea frustrării că nu te poți exprima, nu te poți explora, nu poți deveni ceea ce ești, prin limitarea impusă de un sistem.
Omului, i-au trebuit ani și ani, să iasă din peșteră, să devină ființă socială și sociabilă, iar acum, cu acest context, da, a regăsit şi înțelepciunea de a se întoarce la sine, la eu, pentru a deveni și mai bun, și mai puternic și a-și dobândi calitățile necesare pentru a putea performa pe scena vieții, iar voi..?! Veți putea răsplăti vreodată această performanță ?! Aveţi atâta putere financiară pentru oamenii aceştia ?!
Performanța dumneavoastră, a celor cu cămașă albă și cravată,este că ați reușit să îi faceți pe copii, elevi, să iubească școala și profesorii mai mult ca oricând.
Performanţa dumneavoastră este că aţi redat oamenilor valorile esenţiale, tocmai prin îndepărtarea de la ele.
Gândiți-vă doar la câtă înstrăinare ați adus în această perioadă, dacă una dintre cele mai nedorite acțiuni, aceea de a merge la școală și la seviciu, a ajuns să fie una dintre cele mai dorite ?!
Nu ați avea bani să oferiți salarii după performanța realizată, atât de mult se concretizează aceasta în clipe banale, din zilele noastre…
Ce este cel mai important, este că unii oameni, au învățat că viața lor nu este la fel fără aprecierea existenței celuilalt, indiferent de condițiile sociale, rasiale, financiare.
I-ați învățat poate, una dintre cele mai importante lecții-persoanele din jur sunt importante prin diferita lor influență în viața noastră, iar clipa prezentă este cea mai fericită.
Și, pentru că succintul meu a devenit cam lung, mă opresc aici.
Patricia©, ianuarie 2021 ~
P.S. şi da, îmi place de cei cu cămaşă albă, dar, doar de unii… Heheee !

Leave A Comment

%d bloggers like this: