Ministerul Finanțelor Publice – MFP, a publicat situația cu numărul de bugetari angajați în sistemul public. În România avem cu 60% mai mulți lucrători la stat decât pe vremea dictaturii comuniste.
Datele publicate de Ministerul Finanțelor Publice arată că, în luna noiembrie 2020, la stat erau angajate 1.245.578 de persoane. Prin comparație, în ultimii ani ai dictaturii comuniste, numărul total al bugetarilor nu depășea 800.000 de persoane. Astfel, s-a înregistrat o creștere, a salariaților la stat, cu aproape 60%, conform profit.ro.
De menționat că, numărul actual de bugetari este mai mic decât cel înregistrat în anul 2008, în perioada guvernării Tăriceanu. La momentul respectiv, în sistemul public își desfășurau activitatea 1,5 milioane de angajați, incluzându-i pe cei din adminstrațiile locale.
Conform statisticilor MFP, cei mai mulți bugetari sunt în Educație
În prezent, conform statisticilor de la MFP, în noiembrie 2020, cel mai mare număr de posturi ocupate au fost la Ministerul Educației și Cercetării. În cadrul acestei instituții își desfășurau activitatea 287.908 de angajați.
Potrivit sursei citate, în instituțiile finanțate integral de la bugetul asigurărilor sociale erau ocupate 8.170 de posturi. De asemenea, în unitățile publice finanțate de la bugetul de stat și din bugetul asigurărilor pentru șomaj lucrau 42.499 de persoane, Pe de altă parte, în instituții care își asigură funcționarea din venituri proprii, numărul posturilor ocupate este 154.479.
Salariile pentru bugetari vor fi înghețate
La finalul anului trecut, Guvernul condus de Florin Cîțu a adoptat o serie de măsuri care îi va afecta pe bugetari în anul 2021. Premierul a anunțat că salariile acestora vor îngheța la nivelul lunii decembrie 2020. Cîțu a explicat că această măsură va aduce 12 miliarde de lei în plus la buget.
Cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor şi primelor se va menţine la nivelul lunii decembrie 2020. De asemenea, voucherele de vacanță vor rămâne la nivelul din 2020. Valoarea acestora nu va depăși suma de 1.450 lei.
sursa evz