Procedura pentru cei 2.500 lei acordați firmelor pentru angajații de peste 50 de ani care și-au pierdut locul de muncă, cât și pentru tinerii de 16-29 de ani

January 10, 2021
156 Views

La final de an 2020 a apărut o Ordonanță de Urgență care prevede că angajatorii vor putea primi 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei pentru 12 luni. Vom detalia mai jos pentru ce categorii de angajați. Sumele se decontează din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Noutatea este că acum a apărut în Monitorul oficial și procedura, dar o luăm în ordine.

Ce spune măsura din OUG
Firmele care în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2021 încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, una din cele trei categorii de angajați (le vedeti mai jos), primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată (din această categorie), 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.

Cele trei categorii pentru care se aplică:

• 1. persoane în vârstă de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor, în perioada stării de urgenţă sau de alertă,
• 2. persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani înregistraţi ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti,
• 3. cetăţeni români, încadrați în aceleași categorii de vârstă, cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini aflate în derulare pe teritoriul altor state, din motive neimputabile lor, prin concediere. (și din procedură înțelegem că trebuie să se afle în categoriile de vârstă de la punctele 1 și 2: adică peste 50 ani și 16-29 de ani)

Angajatorii au obligaţia menţinerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de minimum 12 luni de la împlinirea termenului de 12 luni.

Sumele se acordă pentru plata salariului proporţional cu timpul efectiv lucrat de salariat şi nu se cumulează, pentru acelaşi angajat, cu subvenţiile care se acordă angajatorilor care au încheiat cu agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă.

Ce trebuie să facă firmele

Să încheie cu agențiie pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului Bucuresti, o convenție după un model care se gasește chiar în procedura publicată acum în Monitorul oficial.

Trebuie să facă asta nu mai târziu de 1 septembrie 2021.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: