Cum a fost bulversată viața românilor de restricțiile din pandemie: socializarea, călătoriile și consumul cultural au scăzut dramatic – studiu IRES

January 3, 2021
152 Views

Un studiu realizat de IRES detaliază modul în care pandemia a afectat practicile sociale și activitățile românilor. Cel mai serios afectate, pe fondul restricțiilor, au fost activitățile care au implicat socializarea cu ceilalți – petrecerile de aniversare, de nuntă sau botez și mersul la restaurante/baruri, dar și cele legate de mobilitate – călătoriile cu mijloacele de transport în comun. Însă activitățile umane de tipul viciilor au rămas la un nivel similar celui declarat în sondajele realizate anii precendenți.

Iată cele mai importante concluzii ale studiului IRES:

VACANTE SI CALATORII
O cincime dintre cei care au participat la cercetare spun că în 2020 au fost în străinătate.
Un procent semnificativ mai scăzut de români au plecat în concediu în anul 2020, comparativ cu 2018 – 28% față de 44% în valul anterior al cercetării.
Cu trenul, în schimb, au călătorit doar aproape o cincime dintre intervievați, procent scăzut comparativ cu valurile anterioare ale cercetării.
Doar unul din zece români care au răspuns chestionarului a călătorit cu avionul, procentul revenind la nivelul celui înregistrat în anul 2010.
Localitatea de domiciliu nu și-au părăsit-o cel puțin o dată în 2020 doi din zece români intervievați.

CONSUM CULTURAL
Cultura este unul dintre domeniile puternic afectate de pandemie.
Doar unul din zece intervievați a fost la un spectacol în 2020, procent semnificativ scăzut comparativ cu toate celelalte valuri ale cercetării, mai mic chiar decât cel consemnat pentru anul 2010 (23%). T
La cinematograf nu au mers 94% dintre respondenți, semnificativ mai mulți comparativ cu valurile precedente ale cercetării, în special față de 2018, an în care doar 70% declarau același lucru.
Puțin peste șase din zece participanți la cercetare spun că în anul curent nu au cumpărat cărți, iar procentul este similar cu cel al intervievaților din valurile anterioare ale studiului.
Patru din zece intervievați spun că nu au citit în 2020 nicio carte, similar cu situația din 2018.
Muzică au ascultat, altfel decât la radio și TV aproape două treimi dintre participanți la cercetare.

RELAȚIA ȘI COMUNICAREA CU CEILALȚI
14% dintre românii intervievați au trimis anul acesta o scrisoare prin poștă, procent în scădere față de anii anteriori.
E-mailuri spun că au trimis patru din zece români, procent similar cu 2018, dar mai mare decât în valurile anterioare.
Victima unui furt spun că au fost 3% dintre participanții la cercetare, procent în scădere față de valurile anterioare ale cercetării (2010, 2013 – 8%).
Unul din zece intervievați spune că a fost victima unei violențe verbale pe stradă.

CUMPĂRĂTURILE ROMÂNILOR. CE ȘI CUM?

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: