Nevoia de prevenție – Cerasela Libeg , Expert HEPAMED

Nevoia de prevenție

Un pacient informat are şanse mai mari de vindecare decât unul neinformat, iar o persoană expusă unui risc e mai protejată, împreună cu cei ce-i sunt alături, atunci când  cunoaște corect în ce constă riscul.

În acest an, diagnosticarea şi chiar tratamentul multor boli au fost lăsate în așteptare din cauza Covid-19, dar, odată cu încheierea pandemiei, putem avea surpriza unei explozii de cazuri, inclusiv hepatite,  care vor fi abia atunci înregistrate.

Poate mai mult decât până acum trebuie să ne ocupăm de prevenția îmbolnăvirilor, mai ales că accesul la instituțiile medicale în situații care nu sunt acute e îngreunat de contextul pandemic.

Pacienții cu hepatită B și C au nevoie de asistenţă medicală, psihologică, de susținere socială și de îndrumare pentru accesul la tratament, dar şi de sprijin pentru a aplica recomandările medicilor și a-i proteja pe cei apropiați.

Pacienții depistați cu hepatită B sau C parcurg un drum dificil pentru a se acomoda cu ideea de boală  și a intra în tratament.  Cei care au o condiţie socială modestă sunt de multe ori descurajați de complexitatea abordării terapeutice (vaccinarea membrilor familiei pentru hepatita B, includerea sa în programele de tratament pentru hepatita C, respectarea unor etape de intervenție, schimbarea stilului de viață etc). Există chiar riscul ca unii să renunţe la tratament.

Atunci când familia, medicul de familie și comunitatea în care trăiesc bolnavii nu se implică suficient, putem vorbi de risc de abandon din procesul terapeutic, dar și de un risc crescut de infectare a celorlalți. Desigur, implicarea factorilor sociali va fi mai eficientă dacă este precedată de acţiuni preventive: educație medicală, campanii de informare și screening-uri dublate de consiliere. Cunoașterea modului de transmitere a bolii, a simptomatologiei, a pașilor de urmat când există suspiciuni față de posibilitatea de contactare a bolii, a tipurilor de tratament și a modului de acces și aplicare a acestora, precum și a modului de a-i proteja pe cei apropiați, constituie un punct forte în abordarea corectă a bolii.

Pacientul cu boală hepatică cronică are anumite  nevoi sociale şi psihologice, de aceea în activitățile de prevenție este importantă și latura de responsabilizare socială, de depășire a anxietății care le poate reduce aderența la tratament și la comunicarea deschisă cu membrii familiei și cu personalul medical. Există grupe vulnerabile al căror acces la prevenție trebuie susținut, de exemplu grupa femeilor, care au responsabilitate față de posibila transmitere verticală, de la mamă la făt, a bolii hepatice.

O parte dintre sarcinile medicilor privind prevenția, informarea, îndrumarea pentru acces la tratament şi consilierea psihologică a celor aflați în situații de îmbolnăvire cu virus hepatic B și C poate fi preluată de organizaţiile nonguvernamentale, așa cum anumite proiecte, cum este HEPAMED, pot determina o creștere a competenţelor personalului medical în cunoașterea mecanismelor de apărare și de rezistență față de asumarea bolii și inițierea tratamentelor sau comunicarea mai eficientă cu paceinţii pentru a preveni răspândirea bolii sau recăderile.

Prevenția îl poate proteja atât pe cel bolnav, cât și pe cei din jurul lui!

Cerasela Libeg , Expert HEPAMED

Leave A Comment

%d bloggers like this: