Masa de Crăciun în lume. Ce se mănâncă în fiecare ţară şi ce semnificaţie au preparatele

December 25, 2020
235 Views

Crăciunul este o sărbătoare petrecută în familie, iar familiile se reunesc în această zi în jurul unei mese bogate. Peste tot în lume există tradiţii şi obiceiuri, multe dintre ele legate de mâncare.

De Crăciun ne răsfăţăm cu preparate pe care rareori le mâncăm în timpul anului. Tocmai de aceea ele par cu-atât mai gustoase în această zi. În plus, unele dintre felurile de pe masă au o anumită simbolistică, reprezentând crezurile şi tradiţiile fiecărui popor în parte, scrie Click pentru femei.

Franţa
În Franţa, cina de Crăciun include o varietate de preparate ale gastronomiei fine: stridii, foie gras, curcan umplut cu castane şi multe brânzeturi. Nu degeaba francezii au peste 400 de sortimente de brânză. Desertul principal este celebra ruladă bûche de Noël (buturuga de Crăciun). În regiunea Provence, tradiţia spune că trebuie să existe 13 deserturi la masă, pentru a-i reprezenta Isus şi pe cei pe cei 12 apostoli ai săi. Prin deserturi francezii înţeleg nu doar tarte şi prăjituri, ci şi fructe proaspete, uscate sau fructe confiate.

Germania
Bucătăria germană e bogată în mâncăruri săţioase, iar masa de Crăciun nu face excepţie. Nemţii au şi ei o varietatre de preparate şi de tipuri de carne: gâscă, raţă, iepure şi Krustenbraten (friptură de porc şorici crocant), însoţită de garnituri precum găluştele de cartofi. Desertul tradiţional de Crăciun este un platou cu turtă dulce.

Marea Britanie
Pentru multă vreme, cina tradiţională de Crăciun în Marea Britanie consta într-o friptură de gâscă servită cu diverse garnituri. Astăzi, carnea de curcan este mult mai populară, de aceea curcanul întreg, umplut şi rumenit la cuptor, este alegerea multor familii. Garnituri precum cartofii copţi şi varza de Bruxelles cu bacon, sosul de afine şi budinca Yorkshire sunt servite alături de friptură. Totuşi, celebra roastbeef (friptura de vită) este şi ea una dintre mâncărurile tradiţionale de Crăciun în Marea Britanie, la fel ca budincile flambate cu fructe uscate, de la desert.

Citeşte ce se mănâncă şi-n alte ţări de Crăciun pe Click pentru femei.

Leave A Comment

%d bloggers like this: