Tratamentul cu antibiotice – în ce situații este indicat și ce efecte secundare poate avea

December 22, 2020
280 Views

Tratamentul cu antibiotice a devenit, din păcate, pentru mulți români sinonim cu un panaceu. La orice mică răceală, o durere de măsea ori niște bube care nu se mai dau duse, hop bulina stocată în dulăpiorul cu medicamente sau cerută insistent la farmacie!

Trebuie știut însă că antibioticul ne poate fi atât aliat, dar și dușman aprig, mai ales dacă îl înghițim ca pe bomboane, fără recomandarea medicului.

Prescrierea antibioticului este specifică pentru fiecare pacient în parte, trebuie ţinut cont de tipul de infecţie, de sensibilitatea germenului la medicament, de distribuţia acestuia în organism, de efectele secundare, de toxicitatea şi gravitatea infecţiei, avertizează specialiștii.

Tratamentul cu antibiotice – când nu este indicat

Antiobioticele ajută doar la tratarea infecțiilor cauzate de bacterii, NU și de virusuri.

Bolile precum gripa, răceala, bronşita sunt cauzate de virusuri, situaţii în care antiobioticul este inutil, poate chiar dăunător. De asemenea, febra mare asociată unor afecţiuni nu indică neapărat o infecţie bacteriană.

Antibioticul nu previne infecţiile, însă poate fi prescris de către medic cu acest scop înainte sau după o intervenţie chirurgicală.

Cât durează tratamentul cu antibiotice
Durata obişnuită a tratamentului cu un antibiotic este de 5 până la 10 zile. Există şi excepţii când tratamentul este de 3 zile sau chiar luni întregi.

Din păcate, majoritatea pacienţilor întrerup tratamentul cu antibiotice la primele semne de ameliorare a simptomelor. Acest lucru nu este corect, pentru că poate determina o recidivă a bolii și, în acelaşi timp, o creştere a rezistenţei bacteriene.

Este greşit împământenită ideea că o „doză şoc” la prima administrare duce la o ameliorare mai rapidă a simptomelor şi la reducerea duratei tratamentului.

Cum se administrează corect antibioticele?
În general, administrarea corectă a antibioticelor este pe stomacul gol, cu o cantitate suficientă de apă. Există însă şi excepţii, vorbim aici despre pacienţii cu probleme gastrice care trebuie să ceară sfatul farmacistului în această privinţă.

Pentru un efect optim trebuie respectat modul de administrare prescris de medic. Ne referim la doză, intervalul orar dintre administrări şi durata tratamentului.

Cu ce NU se asociază antibioticele?
Este recomandată evitarea consumului de alcool în timpul tratamentului cu antibiotice, deoarece atât alcoolul, cât şi medicamentele sunt metabolizate la nivel hepatic, ducând la suprasolicitarea ficatului.

Sunt şi antibiotice care, în combinaţie cu alcoolul, îşi pierd eficacitatea sau formează în organism chiar compuşi toxici, caz în care consumul de alcool este interzis.

Lactate? Asocierea acestora cu antibioticele este o practică des utilizată din convingerea că lactatele (în special produsele lactate obţinute prin fermentaţie, aşa cum sunt iaurtul, chefirul, sana) ajută la menţinerea florei intestinale. Totuşi, în cazul anumitor clase de antibiotice, această asociere nu este recomandată, deoarece se formează compuşi care le reduc efectul terapeutic.

Contraceptive şi antibiotice? Este cunoscut faptul că asocierea antibioticelor cu alte medicamente poate modifica eficienţa acestora. În cazul contraceptivelor, unele antibiotice pot produce o scădere a efectului de contracepţie, prin urmare se recomandă utilizarea unor metode contraceptive suplimentare pe durata tratamentului.

Tratamentul cu antibiotice – posibile efecte secundare

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: