AFEER : Consumatorii casnici care nu-si schimba contractul pana la 1 ianuarie nu sunt in pericol de deconectare

December 18, 2020
195 Views

Consumatorii casnici care nu semnează un nou contract la energie electrică până la 1 ianuarie nu sunt în pericol să fie deconectaţi, aşa cum au anunţat unii furnizori şi aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public, au declarat, joi, reprezentanţii Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), într-o întâlnire online cu presa.

De la 1 ianuarie, piaţa de electricitate va fi complet liberalizată, iar consumatorii casnici au de ales fie să rămână cu vechiul contract, la un preţ numit “de serviciu universal”, avizat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), fie să semneze un nou contract cu furnizorul actual sau cu altul licenţiat de ANRE.

În spaţiul public s-a vehiculat în ultima perioadă informaţia că oamenii sunt obligaţi să încheie noi contracte, ceea ce este fals, susţin reprezentanţii AFER.

“Odată cu liberalizarea pieţei, nu trebuie să existe grija că veţi rămâne fără energie. Nu! Toţi consumatorii vor continua să fie alimentaţi în funcţie de opţiunea pe care o au: schimbă contractul sau continuă, el va fi alimentat în continuare”, a spus Ion Lungu, preşedintele AFEER.

La rândul său, Cristi Culea, membru în Comitetul Director al AFER, a întărit această idee.

“Nimeni nu rămâne fără energie, iar consumatorii au fost informaţi de către furnizori de acest lucru. Preţurile pentru noul serviciu universal, pentru consumatorii care nu vor alege contracte noi în piaţa liberă, vor fi făcute pe baza achiziţiilor de energie ale furnizorilor şi suntem totuşi într-o zonă deficitară de producţie, ceea ce înseamnă că furnizorii vor lua energia tot de e piaţă, unde există regula cererii şi ofertei”, a spus reprezentantul furnizorilor.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: