Cât muncesc de fapt românii? Mai mult față de acum 30 de ani, dar mai puțin față de perioada pre-pandemică, spun cei mai mulți dintre noi

December 17, 2020
180 Views

 

Mirel Ionașcu avea o mică firmă de catering unde dădea de lucru la circa 15 oameni. Cu mult înainte de a se auzi de Kurzarbeit, Mirel se gândea să le dea liber angajaților vinerea, pentru că nu mai avea cum să-i țină pe toți cu același salariu câtă vreme comenzile se împuținaseră drastic. Apoi, a venit peste el pandemia. ”În primele zile eram în vrie. Eram cunoscuți doar pe zona de corporate- aveam câteva firme unde livram zilnic câteva porții de mâncare, dar cum zona de corporate se închisese, contractele au fost și ele suspendate. Fără finanțări și aproape fără venituri, nu mai puteam face aproape nimic. Deși credeam că pandemia ne va îngropa cu totul, de fapt ne-a propulsat”, spune Ionașcu. El recunoaște că acum muncește mult mai mult decât înainte de pandemie, dar că nu se compară cu volumul de muncă cu care erau obișnuiți părinții lui.

Coronavirusul a perturbat joburile din întreaga lume. Mulți dintre funcționarii care nu-și puteau imagina în timpul Crăciunului trecut că nu va fi nevoie să meargă la birou în fiecare zi pentru a-și îndeplini sarcinile de serviciu, acum lucrează în regim de telemuncă. Și au mai învățat ceva: că nu contează când anume îți faci treaba- între mesele pregătite pentru copii, lecțiile pe care le au de făcut, mici cumpărături necesare și urgente- ci important e să ți-o faci.

O serie de sondaje și studii făcute în perioada pandemiei au constatat că românii muncesc mai mult și participă la mai multe ședințe (chiar dacă uneori mai scurte) decât atunci când se lucra ”normal”. Nu e însă clar dacă această creștere a timpului lucrat e de bine pentru angajat sau mai degrabă e un inconvenient. Întrucât nu mai există limite între activitatea dedicată muncii de birou și celei domestice, unii reușesc să mai tragă chilul, în timp ce alții spun că se spetesc mult mai mult acum.
Muncim mai mult sau mai puțin în pandemie? Ce arată datele

Trei sferturi dintre români spun că muncesc mai puține ore sau cel mult la fel de multe ore ca înainte să înceapă această pacoste numită COVID-19. Doar un sfert spun că muncesc mai mult, iar un român din 10 spune că muncește ”semnificativ mai mult”.

Programul de lucru a scăzut foarte mult pentru respondenții din țările din Europa de Sud, cu excepția Portugaliei, Irlandei și Belgiei. Scăderea timpului de lucru a afectat cel mai puternic comerțul și industria ospitalității. Datele oficiale indică o scădere semnificativă a orelor lucrate în rândul lucrătorilor din UE. În total, au existat 17 state membre în care programul de lucru al femeilor a scăzut mai mult decât cel al bărbaților.

….

O bună parte din timpul petrecut acasă a fost dedicat îngrijirii copiilor sau vârstnicilor în îngrijire. Eurofound a rugat respondenții să precizeze câte ore au petrecut îngrijind copiii și nepoții sau facând treburi gospodărești prin casă sau prin curte în ultima lună. Conform datelor, femeile au spus că petrec 35 de ore pe săptămână îngrijind copii sau nepoți (comparativ cu 25 de ore pe săptămână pentru bărbați) și 18 ore pe săptămână făcând treburile casnice (12 ore pe săptămână pentru bărbați). Asta la nivel european. În Belgia, Germania, Slovenia și Spania, diferența de gen în îngrijirea copiilor sau nepoților a fost de doar 1 sau 2 ore, în timp ce în România și Grecia, diferența a fost de 13 sau 14 ore.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: