Facturile la curent vor creşte cu 10% de la 1 ianuarie

December 16, 2020
247 Views

Facturile la curent ar putea creşte cu până la 10%, de la 1 ianuarie 2021, odată cu liberalizarea pieţei de energie electrică, arată Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI).

Deşi liberalizarea pieţei de gaze naturale a adus ieftiniri în facturi, liberalizarea pieţei de energie electrică nu va avea acelaşi efect, din cauza majorării unor tarife din factură, consideră Asociaţia Energia Inteligentă.

Astfel, la 1 ianuarie 2021, tarifele de distribuţie pentru energia electrică vor creşte în medie cu 3,46%, tariful de transport al energiei electrice creşte cu 23%, taxa de cogenerare a crescut deja la 1 noiembrie 2020 cu 50,7% şi doar tarifele de sistem vor scădea cu 17%.

În prezent, preţul energiei electrice în piaţa liberă este cu 3-5% mai mare decât preţul actual al energiei (la acelaşi furnizor).
„Apreciez că după 1 ianuarie 2021 facturile clientilor casnici urmează să crească cu până la 10%, fără a exista posibilitatea efectivă a schimbării furnizorului până la sfârşitul anului”, afirmă Dumitru Chisăliţă.

Furnizorii nu au venit cu oferte

Piaţa de energie electrică se liberalizează complet, începând cu data de 1 ianuarie 2021. Furnizarea energiei electrice urmează a se realiza în regim concurenţial inclusiv pentru categoria clienţilor casnici care beneficiază în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020 de tarife reglementate.

….

Foto : e-nergia.ro

Leave A Comment

%d bloggers like this: